Poljska objavljuje rat dabrovima

Poljska objavljuje rat dabrovima

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je na odlučnu akciju protiv dabrova, sugerišući da su marljivi glodari delimično odgovorni za velike poplave širom zemlje.

Premijer je to rekao u subotu tokom sastanka sa članovima kabineta i lokalnim zvaničnicima u kriznom štabu koji upravlja odgovorom na poplave u jugozapadnom gradu Glogovu. Tusk je pozvao na brzu akciju u borbi protiv katastrofe, pozivajući opštine da brzo prijave svoje potrebe, kao i da pomno prate stanje brana koje još uvek postoje.

Međutim, značajan deo njegovog govora bio je posvećen dabrovima, a Tusk je sugerisao da su stvorenja delimično kriva za katastrofu i da je potrebna akcija protiv njihovog prisustva na veštačkim zemljanim radovima.

„Ponekad moramo da biramo između naše ljubavi prema životinjama i bezbednosti gradova, sela i integriteta brana“, rekao je Tusk, pozivajući se na katastrofalne poplave 2010. i navodnu ulogu dabrova u njima. Tada je poljska vlada optužila životinje da nanose veliku štetu nasipima.

„U okviru [postojećih] pravila, uradite sve što morate, ja ću braniti ove odluke. Brane su danas apsolutni prioritet“, rekao je Tusk, pozivajući zvaničnike da preduzmu mere protiv dabrova. Premijer je obećao da će dostaviti sve potrebne zakone „u roku od nedelju dana“ ako se postojeći pravni okvir pokaže kao nedovoljan za prevenciju poplava.

„Znam da to neće mnogo pomoći u ovoj poplavi, ali će svakako pomoći u sanaciji brana i kontroli situacije u budućnosti“, rekao je on.

Katastrofalna poplava pogodila je Poljsku, kao i druge zemlje Centralne Evrope sredinom septembra usred obilnih padavina izazvanih olujom Boris. Poplave su izazvale široko rasprostranjena razaranja u regionu, sa višestrukim prelivanjem ili pucanjem brana. Do sada je prijavljeno više od dva desetina smrtnih slučajeva u regionu, a očekuje se da će broj dalje rasti, pošto su poplave još uvek u toku i šteta nije u potpunosti otkrivena.

Dabrovi, kao i njihovi manji glodari koji kopaju, više puta su okrivljeni za poplave širom sveta. Životinje su poznate po začepljenju veštačkih kanala, kopanju tunela kroz nasipe i slabljenju zemljanih radova iznutra. Ekolozi, međutim, veruju da su takve životinje važan deo ekosistema i da zapravo sprečavaju i poplave i sušu, a ne da ih uzrokuju regulisanjem nizvodnih tokova reka.