Nuklearna eksplozija mogla bi zaštititi Zemlju od asteroidne katastrofe

Nuklearna eksplozija mogla bi zaštititi Zemlju od asteroidne katastrofe

Precizna detonacija nuklearne bombe iznad nadolazećeg komada svemirskog kamena mogla bi biti naša najbolja nada da izbegnemo kataklizmični udar.

Laboratorijski eksperiment koji je sproveo međunarodni tim istraživača potvrdio je da rendgenski zraci koje emituje atomska eksplozija odgovarajuće veličine mogu da sklone asteroide široke oko 3 do 5 kilometara sa kursa.

Iako nema dokaza o hitnoj potrebi za takvim uređajem protiv sudnjeg dana, posledice zaslepljenosti opasnim asteroidom blizu Zemlje nisu trivijalne, zbog čega je od vitalnog značaja da smislimo plan igre koji će garantovano spasiti našu kožu.

NASA je nedavno pokazala da ako teška sonda udari relativno sićušnu gomilu stena sa dovoljno snage, trebalo bi da se kloni udara sa Zemljom.

Na prečniku nešto manje od 800 metara i koji se sastoji od labavo vezanog šljunka i gromada, manji član binarnog sistema Dimorfos i Didimos se pomerio dovoljno daleko u svojoj orbiti da astrofizičari budu uvereni da se usmereni sudar može koristiti za guranje objekata slične veličine. na manje opasne putanje.

Koliko god rezultati bili obećavajući, takođe je jasno da nam je potrebno mnogo više podataka pre nego što možemo da bacimo komade metala na bilo koji stari asteroid u nadi da bi to moglo da spreči katastrofu. Veća, čvrsta stena mogla bi biti sasvim druga priča.

Srećom, postoji više od jednog načina da se planinu izbaci preko neba. Spajanje sa snažnim fuzionim motorom moglo bi da funkcioniše, na primer, ili korišćenje fokusiranog lasera ​​za stvaranje efekta rakete uklanjanjem površine asteroida.

Od izvodljivijih pristupa, zagrevanje malog dela površine asteroida intenzivnim sjajem radijacije takođe bi moglo da stvori efekat rakete, isparavajući minerale sa takvom žestinom da bi gasovi koji izlaze mogli, u teoriji, da potisnu masu taman toliko da promeni svoju putanju.

Osnovni principi koji stoje iza isparavanja stene elektromagnetnim zračenjem mogu se testirati i fino podesiti za različite materijale i mineralne strukture upravo ovde na Zemlji.

Predvođeni Nathanom Mooreom, fizičarem iz Nacionalne laboratorije Sandia u SAD, istraživači su koristili visokofrekventni generator elektromagnetnih talasa nazvan Z Pulsed Pover Faciliti da istisnu 1,5 megadžula rendgenskih zraka iz rezervoara gasa argona.

Ovaj ‘mehurić’ radijacije uništio je tanak komad metalne folije koja je u visini držala zrno topljenog silicijum dioksida (takođe poznato kao kvarcno staklo), ostavljajući uzorak da lebdi u slobodnom padu dovoljno dugo da liči na sićušni asteroid koji lebdi kroz svemir.

Delić sekunde kasnije, rendgenski puls je zapljusnuo metu, skidajući mikrometre sa njene površine i generišući udarne talase koji su pružili bitne podatke.

Ovo bi se moglo koristiti za predviđanje efekata znatno većeg izbijanja rendgenskih zraka u međuplanetarnom vakuumu. U stvari, rezultujući prenos momenta podrazumeva da bi asteroidi prečnika od 5 kilometara verovatno mogli da se pomeraju korišćenjem ovog pristupa.

„Detaljniji modeli, kao što je radijaciono-hidrodinamički model koji je ovde ilustrovan i oni u drugim studijama, mogu se testirati u odnosu na eksperimentalne podatke dobijene ovom tehnikom i koristiti za preciziranje predviđanja za različite misije presretanja asteroida“, navodi tim u svom izveštaju.

Naravno, asteroidi su napravljeni od više od fuzionisanog silicijum dioksida, često uključujući mešavinu isparljivih materija nagomilanih na različite načine. Koristeći isti pristup, svaki potencijalni scenario bi se mogao testirati bez potrebe za sastavljanjem skupih misija i godinama čekanja da se analiziraju rezultati.

U idealnom slučaju, to je znanje koje nam nikada neće trebati. Iako se predviđa da će šačica asteroida ubica doći unutar kosmičkog brka Zemlje, ništa na mapi ne obećava da će udariti u skorije vreme.

Ipak, niko ne voli iznenađenja. Ako bi metak sa našim imenom izleteo iz mraka, trebalo bi da znamo tačno kako da ga ispečemo nazad u zaborav.

Ovo istraživanje je objavljeno u Nature Physics.