Astronomi otkrivaju nove galaktičke misterije kroz gravitaciono sočivo

Astronomi otkrivaju nove galaktičke misterije kroz gravitaciono sočivo

Gravitaciono sočivo predstavlja izvanredan fenomen u astronomiji, omogućavajući nam da proučavamo udaljene objekte i galaksije. Nova slika, dobijena pomoću Hubble svemirskog teleskopa (HST), otkriva fascinantno sočivo poznato kao „Krousel sočivo“. Ovo sočivo je rezultat retkog poravnanja sedam pozadinskih galaksija koje su izobličene od strane klastera galaksija ispred njih.

Prema Dejvidu Šlegelu, starijem naučniku iz laboratorije Berkli, otkriće Krousel sočiva je izvanredno. „Pronalaženje ovakvog poravnanja je kao pronaći iglu u plastu sena,“ rekao je Šlegel, ističući koliko je ovo otkriće retko i značajno. Krousel sočivo je prvo otkriveno u podacima istraživanja Dark Energy Survey pre nekoliko godina, a astronomi sada analiziraju njegove efekte na slike udaljenijih galaksija.

Ovo gravitaciono sočivo uključuje jato galaksija koje se nalazi na oko 5 milijardi svetlosnih godina od Zemlje, označeno kao DESI-090.9854-35.9683. Jato sadrži najmanje četiri velike galaksije i više od sedam udaljenih galaksija, koje se nalaze između 7,62 i 12 milijardi svetlosnih godina od nas. Efekat gravitacionog sočiva stvara višestruke slike svake od udaljenih galaksija, a posebno zanimljivo je to što galaksija označena kao „4a, 4b, 4c, 4d“ formira gotovo savršen „Ajnštajnov krst“.

Astronomi, uključujući Sjaošanga Huanga, koji se bave proučavanjem Krousel sočiva, ističu da je ovo otkriće prilika za merenje svojstava kosmosa, uključujući tamnu materiju i tamnu energiju. Analiza strukture sočiva pokazuje različite konfiguracije, što omogućava istraživačima da bolje razumeju dinamiku galaksija i klastera galaksija u ranom Univerzumu.

Ovo sočivo će omogućiti naučnicima da istraže distribuciju materije unutar klastera, što će pomoći u razumevanju količine tamne i barionske materije. Tim planira da sprovede dodatne spektralne studije kako bi dodatno istražio karakteristike udaljenih izvora i razumeo događaje u različitim epohama kosmičke istorije.

Krousel sočivo pruža jedinstven uvid u formiranje i evoluciju galaksija. Ova otkrića ne samo da produbljuju naše razumevanje gravitacionih sočiva, već i otvaraju nova vrata za proučavanje ranog Univerzuma i događaja koji su oblikovali svemir kakvog danas poznajemo. Astronomi se nadaju da će buduće studije doneti još više informacija o ovim fascinantnim kosmičkim pojavama.