Osamljene hobotnice uživaju u lovu s ribama: Nova studija otkriva njihovu izuzetnu inteligenciju

Osamljene hobotnice uživaju u lovu s ribama: Nova studija otkriva njihovu izuzetnu inteligenciju

Nova istraživanja pokazala su da hobotnice, koje se obično smatraju samotnjacima, zapravo imaju sposobnost da učestvuju u kolektivnim lovačkim aktivnostima sa različitim vrstama riba. Istraživački tim sa Instituta Maks Plank, predvođen bihejvioralnim ekologom Eduardom Sampaio, analizirao je 120 sati snimaka interakcije između hobotnica i riba, otkrivajući neverovatan nivo sofisticiranosti u njihovom zajedničkom lovu.

U studiji, istraživači su pratili 13 lovačkih grupa koje su se sastojale od hobotnica i raznih riba, uključujući koze (Mullidae). Ribe su pretraživale teren i vodile grupu do plijena, dok su hobotnice donosile ključne odluke o tome kada će loviti. „Hobotnica funkcioniše kao odlučujući faktor u grupi,“ objasnio je Sampaio, ističući da ovo sugeriše visok nivo spoznaje među ovim vrstama.

Zajednički lov omogućava i hobotnicama i ribama da poboljšaju svoju stopu ulova rakova, riba i mekušaca. Iako se plen ne deli, svaka vrsta dobija priliku da uhvati hranu tokom ponovljenih interakcija. „Ova korisna interakcija omogućava ribama da steknu inače nedostižan plen, dok hobotnice štede energiju fokusirajući se na visokokvalitetne izvore hrane,“ rekao je Sampaio.

Međutim, nije sve tako savršeno. Istraživači su zabeležili da hobotnice ponekad udaraju ribe koje se ne pridržavaju grupnih strategija, posebno crne kirnje (Epinephelus fasciatus), koje su se pokazale kao oportunisti. Ova agresija sugeriše da hobotnice koriste svoj socijalni uvid kako bi prilagodile svoje ponašanje i strategije lova.

Studija je pružila uvid u složene i prilagodljive društvene interakcije u prirodi, proširujući naše razumevanje liderstva i društvenosti među različitim vrstama. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Ecology & Evolution, a rezultati naglašavaju ne samo intelekt hobotnica, već i njihovu sposobnost da se prilagode i sarađuju u različitim ekosistemima.