Komesar za pravosuđe EU: Evropska komisija objaviće godišnji izveštaj o proširenju za nekoliko nedelja

Komesar za pravosuđe EU: Evropska komisija objaviće godišnji izveštaj o proširenju za nekoliko nedelja

Izveštaj će analizirati sve aspekte procesa proširenja u svim državama koje su na tom putu i preporučiti dalje korake koje je potrebno preduzeti kako bi se proces intenzivirao i ubrzao, objasnio je Didije Reinders, komesar za pravosuđe EUnakon prvog zajedničkog sastanaka Veća za opšte poslove Evropskog Saveta sa minstrima za evropske poslove Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije na kome su analizorani izveštaji EU o vladavini prava u te četiri države.

On je ocenio da su sve četiri države “jasno posvećene preduzimaju mera za jačanje vladavine prava”

„Kao što je predsednica EU Komisije naglasila u izveštaju o stanju EU prošle godine, cilj ovog proocesa je da ove države postavimo na jednake osnove sa članicama i da im pružimo dodatnu podršku u reformama. Jer proces proširenja jeste i ostaje proces zasnovan na zaslugama koje se za svakog kandidata procenjuje na osnovu kriterijuma, a vladavina prava i fundamentalne vrednosti jesu kamen temeljac ovog procesa“, rekao je Reinders, dodajući da će narednih godina proces biti proširen i na ostale države kandidate „u skladu sa napretkom“ koji ostvare na reformskom putu.

Minsitri za evropske poslove Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije učestvovali su na sastanku Veća za opšte poslove Evropskog saveta po prvi put, u skladu sa planom EU da počne integraciju država kandidata i pre proširenja.

Ministar evropskih poslova Mađarske Janoš Boka podsetio je da su te četiri države bile uključene u izveštaj EU Komisije o vladavini prava i da se o tome razgovaralo na sastanku.

“Imali smo opštu razmenu mišljenja o vladavini prava sa tim državama kandidatima,” rekao je on i dodao da nije bilo formalnih zaključaka.

„Naglašavam da su zemlje kandidati učestovale na sastanku na jednakim osnovama i razmenili smo mišljenja sa njima, a ne o njima“, rekao je Boka i dodao da proširenje ostaje jedan od ključnih prioriteta EU tokom mađarskog predsedavanja Evropskom Unijom, koje traje do kraja ove godine.

On je ponovio ocenu da „EU nije kompletna bez njihovog priključenja“.

„Očekujemo opipljiv napredak kada je u pitanju priključenje država kandidata i produbljivanje te saradnje kroz predstojeći samit EU-zapadni Balkan i sastanak Evropske političke zajednice“, naglasio je Boka.

U izveštaju o vladavini prava koji je objavljen u junu, Evropska Komisija je u velikoj meri kritikovala Srbiju i navela da su politički pritisci na pravosuđe i tužilaštvo u Srbiji i dalje na visokom nivou, izražena je zabrinutost za bezbednost novinara u Srbiji, kao i sumnja u nezavisnost REM-a i javnih servisa i drugo.