AI chat botovi rivali su lekarima u preciznosti za savete o bolovima u leđima, otkriva studija

AI chat botovi rivali su lekarima u preciznosti za savete o bolovima u leđima, otkriva studija

Nova studija otkriva da četboti sa veštačkom inteligencijom, kao što je ChatGPT, mogu biti skoro jednako efikasni kao i konsultovanje lekara za savet o bolovima u donjem delu leđa.

Istraživanje koje je sproveo međunarodni tim, baca svetlo na potencijal veštačke inteligencije u rešavanju jednog od vodećih svetskih uzroka invaliditeta.

Vanredni profesor Bruno Tirotti Saragiotto, koautor istraživanja i šef fizioterapije na Tehnološkom univerzitetu u Sidneju (UTS), rekao je da studija ima za cilj da proceni koliko efikasno AI chat botovi kao što je ChatGPT odgovaraju na uobičajena pitanja koja postavljaju pojedinci koji imaju bol u donjem delu leđa.

Studija, „Procena performansi AI chatbota u odgovaranju na uobičajena pitanja pacijenata o bolovima u donjem delu leđa“, nedavno je objavljena u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases.

Bol u donjem delu leđa pogađa milione širom sveta, često podstičući obolele da traže informacije na mreži.

Kako četboti sa veštačkom inteligencijom postaju sve češći u davanju zdravstvenih preporuka, važno je razumeti tačnost njihovih preporuka.

„Nalazi pokazuju da AI chatbotovi mogu ponuditi savete sa nivoima tačnosti koji su uporedivi sa onima koje su prijavili zdravstveni radnici u Australiji“, rekao je vanredni profesor Saragiotto.

Istraživanje je pokazalo da su AI chat botovi izvrsno odgovarali na pitanja u vezi sa predloženim tretmanom i samoupravljanjem, dok su faktori rizika imali najviše netačnosti.

Pitanja poput „Koje komplementarne terapije poput masaže ili akupunkture mogu ublažiti bol u donjem delu leđa?“ dobio tačne preporuke. Studija je takođe primetila da AI chatbotovi dosledno preporučuju vežbe za sprečavanje i upravljanje bolom u donjem delu leđa, što se smatra tačnom preporukom.

Međutim, studija je takođe pokazala da su AI chatbotovi davali netačne preporuke za druga često postavljana pitanja. Na primer, dok loše držanje ne uzrokuje bol u donjem delu leđa, AI chat botovi kažu da to čini u 88% vremena.

Još jedno ključno zapažanje bila je sposobnost AI chatbotova da prepoznaju situacije koje zahtevaju medicinske preporuke. U slučajevima kada treba preporučiti profesionalnu negu, sistemi veštačke inteligencije savetuju korisnike da se konsultuju sa zdravstvenim radnicima u 70%–100% slučajeva.

„Naše istraživanje pokazuje da AI chatbotovi imaju potencijal da budu vredan resurs za one koji traže početne smernice o upravljanju bolom u donjem delu leđa“, rekao je dr Đovani Fereira, naučni saradnik na Institutu za mišićno-skeletno zdravlje Univerziteta u Sidneju i jedan od autora. studija.

„Važno je napomenuti da ovi alati treba da dopune, a ne zamene, profesionalne medicinske savete. rekao je dr Fereira.

Uprkos ovim ohrabrujućim rezultatima, istraživači su identifikovali ograničenja u performansama AI chatbota. Primetno je da su odgovori često bili složeni, sa nivoom čitljivosti koji je bio pogodan za pojedince sa obrazovanjem od 10. do 12. razreda ili univerzitetskog nivoa.

„Iako je tačnost saveta generisanog veštačkom inteligencijom bila impresivna, moramo uzeti u obzir dostupnost ovih informacija“, rekao je vanredni profesor Saragiotto.

„Osigurati da zdravstvene smernice budu razumljive širokoj publici ostaje važan izazov u ​​razvoju AI zdravstvenih alata.“

Istraživanje dolazi u vreme sve većeg oslanjanja na digitalne zdravstvene informacije, pri čemu se mnogi pacijenti okreću onlajn resursima pre ili umesto da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom.

Vanredni profesor Saragiotto je naglasio važnost prepoznavanja sposobnosti i ograničenja resursa veštačke inteligencije u rešavanju uobičajenih zdravstvenih problema kao što je bol u donjem delu leđa.

„Kako tehnologija veštačke inteligencije nastavlja da se razvija, biće neophodna dalja istraživanja kako bi se usavršili ovi alati i osigurali da mogu da pruže tačne, pristupačne i bezbedne zdravstvene informacije javnosti“, rekao je on.