Značaj talasnog modeliranja u predviđanju uticaja klimatskih promena na morski led

Značaj talasnog modeliranja u predviđanju uticaja klimatskih promena na morski led

Istraživači Univerziteta u Adelaidi razvili su novi teorijski model za predviđanje udaljenosti koje okeanski talasi mogu preći da bi razbili morski led.

Praćenje širenja okeanskih talasa je važno za predviđanje kako led koji pokriva arktičko i antarktičko more reaguje na klimatske promene, ali postojeći model je prvobitno razvijen 1970-ih i 1980-ih.

Dr Luk Benets i Džordan Pit sa Škole računarskih i matematičkih nauka Univerziteta u Adelejdu istraživali su kako promene u razbijanju leda utiču na širenje talasa i objavili svoje nalaze u Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences.

„Ranije su udaljenosti koje okeanski talasi mogu razbiti ledeni pokrivač mora razmatrati samo u smislu postepenog smanjenja energije talasa na daljinu“, rekao je dr Benets.

„Naši rezultati pokazuju da se velika smanjenja mogu desiti na maloj udaljenosti sve dok neprekinuti ledeni pokrivač ne počne da se razbija, i da ovo dodatno razmatranje može promeniti tumačenje posmatranja na terenu.“

Kada talasi putuju u zaleđena područja površine okeana, to može prouzrokovati razbijanje ledenog pokrivača na diskretne komade poznate kao plave, koje se udaljavaju i brzo se tope.

„U isto vreme, talasi postaju manje intenzivni na daljini zbog ledenog pokrivača, tako da se razbijanje dešava samo na konačnoj udaljenosti“, rekao je dr Benets.

„Uočene su promene u načinu na koji talasi putuju kroz regione morskog leda pre i posle raspada, ali je veoma teško izmeriti promene u izazovnim polarnim morima.

„Koristili smo matematički model da razumemo promene i bili smo u mogućnosti da kvantifikujemo lokalne promene koje se dešavaju tamo gde ledeni pokrivač počinje i promene koje se dešavaju na velikim udaljenostima.“

Dr Benets je rekao da nalazi imaju potencijal da informišu kako se interakcije talasa i leda vode u numeričkim modelima koji se koriste za klimatske studije.

„Glavni cilj u ovoj oblasti istraživanja je predviđanje udaljenosti na kojima talasi okeana mogu razbiti ledeni pokrivač mora“, rekao je on.

„Dugoročni cilj je unaprediti predviđanja numeričkih klimatskih modela o budućnosti svetskog morskog leda.

„Kraćeročno, cilj nam je da kombinujemo model efekta leda na talase sa modelom lomljenja leda usled talasa, kako bismo generisali predviđanja stepena lomljenja leda.“