Nova tehnologija bi mogla da poboljša negu pacijenata sa Parkinsonovom bolešću

Nova tehnologija bi mogla da poboljša negu pacijenata sa Parkinsonovom bolešću

Broj osoba koje žive s Parkinsonovom bolešću u svetu je porastao u poslednjih 25 godina, dok je napredak u lečenju i praćenju ove neurološke bolesti znatno zaostao. Kliničari se i dalje oslanjaju na subjektivne skale ocenjivanja za procenu težine bolesti, a nedostatak specijalizovanih lekara za Parkinsonovu bolest dovodi do dugih intervala između poseta klinikama, ostavljajući pacijente u neizvesnosti o napretku bolesti i adekvatnosti terapije.

Tim istraživača sa Stanford Medicine-a razvio je prenosivi uređaj povezan sa pametnim telefonom, nazvan KeiDuo, koji omogućava pacijentima da kvantitativno mere simptome Parkinsonove bolesti kod kuće. Ovaj uređaj prevodi sitne detalje o pritiscima prstiju u podatke koji kliničarima pružaju objektivne informacije za daljinsko praćenje bolesti.

Profesorka Helen Bronte-Stevart predvodi rad na ovom projektu, koji je dobio finansijsku podršku za dalji razvoj tehnologije. Korišćenjem digitalne platforme pod nazivom Kvantitativna DigitoGrafika Care, ovaj inovativni sistem menja način na koji pacijenti i kliničari pristupaju Parkinsonovoj bolesti.

Do sada, praćenje Parkinsonove bolesti oslanjalo se na lične preglede koji su subjektivni i donekle neprecizni. Međutim, novi uređaj omogućava merenje rigidnosti zglobova na osnovu tapkanja prstima po polugama, pružajući visoko rezolutne podatke u realnom vremenu. Ovo omogućava lekarima da prate simptome pacijenata i prilagođavaju terapiju na osnovu objektivnih podataka.

Uz mogućnost nošenja uređaja sa sobom i testiranja simptoma bilo gde i bilo kada, pacijenti su u mogućnosti da imaju češće interakcije sa svojim lekarima putem mobilne aplikacije. Ovakav sistem kontinuiranog praćenja motora omogućava pacijentima da pažljivije upravljaju terapijom, dok pruža lekarima dragocen uvid u promene simptoma i potencijalne trendove.

Očekuje se da će ovakav sistem kontinuiranog praćenja imati slične efekte kao praćenje glukoze kod dijabetesa, omogućavajući bolju negu i upravljanje terapijom. Za lekare primarne zdravstvene zaštite, ovakav alat pruža korisne informacije za unapređenje veština u praćenju Parkinsonove bolesti, dok istraživačima omogućava pristup novim terapijama na brži i efikasniji način.