Internet može biti toksičan—ali postoje i onlajn oaze u kojima uzajamna briga cveta

Internet može biti toksičan—ali postoje i onlajn oaze u kojima uzajamna briga cveta

Internet je često opisivan kao toksično mesto, preplavljeno dezinformacijama, govorom mržnje i trolovanjem. Ovi negativni aspekti su ohrabreni ekonomijom klikova, gde sukobi i neprijateljstvo donose angažman i prihod od oglasa. Međutim, postoji i druga, manje poznata strana interneta – digitalne zajednice koje pružaju podršku i empatiju. Ove „neformalne mreže“ predstavljaju onlajn oaze u kojima uzajamna briga i razmena korisnih informacija cvetaju, često donoseći stvarne promene u životima njihovih članova.

Neformalne mreže su društveni prostori koji omogućavaju ljudima da dele informacije i iskustva oko zajedničkih interesa ili izazova. One se često formiraju organski, okupljajući ljude koji dele iste probleme ili strasti. Na primer, osobe sa hroničnim bolestima, poput dijabetesa, mogu putem Fejsbuk grupa i onlajn foruma naći druge sa sličnim iskustvima. U ovim zajednicama dele savete o medicinskoj nezi, ishrani i načinu na koji mogu nastaviti s aktivnostima, poput sporta, uz svoje stanje.

Jedan primer takve mreže su grupe strastvenih trkača sa dijabetesom. Ovi pojedinci su se prvo upoznali kao stranci, ali su ih zajednički izazovi povezali. Zajedno su razmenjivali informacije o tome kako upravljati nivoom šećera u krvi dok se bave trčanjem. Jedan član ove grupe je izjavio da mu je „pronalazak pravih ljudi spasio život koji voli, a možda čak i njegov život“. Zajednica uključuje i stručnjake poput dijetetičara i sportskih naučnika, koji pružaju savete i smernice koje nisu dostupne u knjigama ili kroz formalne kanale.

Ove mreže često postoje u dvostrukom svetu – online i uživo. Dok se njihovi članovi povezuju na internetu, mnogi od njih se susreću i u stvarnom životu, čime mreža postaje jača i dublja. Na primer, lokalne grupe za istraživanje istorije i rodoslovlja omogućavaju članovima da pronađu specifične informacije o svojoj zajednici ili porodici, deleći znanje koje ne postoji u zvaničnim izvorima.

U istraživanjima ovih neformalnih mreža, otkriveno je da one predstavljaju potpunu suprotnost toksičnim delovima interneta. Dok komercijalne onlajn platforme podstiču sukobe kako bi proizvele veći angažman i prihod, neformalne mreže vrednuju empatiju, saradnju i zajedničko rešavanje problema. One često zavise od volontera koji moderiraju grupe, štiteći ih od trolova i dezinformacija. Iako su potrebni povremeni napori da se antisocijalno ponašanje kontroliše, članovi ovih zajednica uglavnom sami održavaju red i dobru atmosferu.

Za razliku od većeg dela interneta, ove zajednice ne žive od klikova – one opstaju zahvaljujući stvarnim koristima koje pružaju svojim članovima. Kada više ne mogu da zadovolje potrebe ljudi, polako nestaju, ali dok postoje, predstavljaju dragocenu protivtežu komercijalnim platformama zasnovanim na sukobima.

Kompanije koje kontrolišu glavne onlajn platforme mogle bi da nauče važne lekcije od ovih neformalnih mreža. Umesto da podstiču sukobe radi profita, možda bi trebalo da prepoznaju vrednost koju donose empatija, podrška i stvarno korisne informacije.

Ove onlajn oaze pokazuju da internet, i pored svih negativnih aspekata, može biti mesto gde se ljudski duh i solidarnost ne samo prepoznaju, već i cvetaju. U vremenu globalnih kriza, poput pandemije ili klimatskih promena, ove zajednice postaju sve važnije kao izvor informacija, podrške i veze, pokazujući da čak i u digitalnom svetu međuljudske veze ostaju ključne za opstanak i kvalitet života.