Istraživanja sugerišu da su izumrli vulkani „bogati“ izvor retkozemnih elemenata

Istraživanja sugerišu da su izumrli vulkani „bogati“ izvor retkozemnih elemenata

Misteriozni tip magme bogate gvožđem, sahranjen u ugaslim vulkanima, verovatno obiluje retkim zemljanim elementima i mogao bi da ponudi novi način nabavke ovih traženih metala, prema novom istraživanju Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) i Univerziteta u Kineska akademija nauka.

Istraživanje je objavljeno u Geochemical Perspectives Letters.

Elementi retkih zemalja nalaze se u pametnim telefonima, televizorima sa ravnim ekranom, magnetima, pa čak i u vozovima i projektilima. Oni su takođe od vitalnog značaja za razvoj električnih vozila i tehnologija obnovljivih izvora energije kao što su vetroturbine.

Dr Majkl Anenburg sa ANU kaže da je magma bogata gvožđem koja se učvrstila i formirala neke ugasle vulkane i do stotinu puta efikasnija u koncentraciji retkih zemnih metala od magme koje obično izbijaju iz aktivnih vulkana.

„Nikada nismo videli da magma bogata gvožđem izbija iz aktivnog vulkana, ali znamo da su neki ugasli vulkani, stari milionima godina, imali ovu zagonetnu vrstu erupcije“, rekao je dr Anenburg.

„Naši nalazi sugerišu da bi se ovi ugašeni vulkani bogati gvožđem širom sveta, kao što je El Laco u Čileu, mogli proučavati na prisustvo retkozemnih elemenata.

Istraživači su simulirali vulkanske erupcije u laboratoriji tako što su nabavljali stene slične onima iz ugaslih vulkana bogatih gvožđem. Stavili su ove stene u peć pod pritiskom i zagrejali ih na ekstremno visoke temperature da bi ih rastopili i naučili više o mineralima unutar stena.

Tako su otkrili obilje retkih zemljanih elemenata sadržanih u vulkanskim stenama bogatim gvožđem.

Sa sve više zemalja koje ulažu u tehnologije obnovljive energije, potražnja za retkim zemnim elementima i dalje vrtoglavo raste. U stvari, očekuje se da će potražnja za ovim elementima porasti pet puta do 2030. godine.

„Elementi retkih zemalja nisu tako retki. Oni su u izobilju slični olovu i bakru. Ali razbijanje i izdvajanje ovih metala iz minerala u kojima se nalaze je izazovno i skupo“, rekao je dr Anenburg.

Kina ima najveće nalazište retkih zemljanih elemenata na planeti, dok se najveće nalazište retkih zemalja u Evropi nalazi u Švedskoj. Australija ima nalazište svetske klase u Mount Veld-u u Zapadnoj Australiji i drugim u blizini Daboa i Alis Springsa.

Prema dr Anenburgu, Australija ima priliku da postane glavni igrač u prostoru čiste energije tako što će kapitalizovati svoje obilje resursa retkih zemalja.

Ovaj rad je vodio Shengchao Ian sa Univerziteta Kineske akademije nauka.