Google trendovi otkrivaju porast u pretragama lekova za ADHD tokom pandemije COVID-19

Google trendovi otkrivaju porast u pretragama lekova za ADHD tokom pandemije COVID-19

U studiji objavljenoj u časopisu Medicina mozga, istraživači UCI su otkrili upečatljivu korelaciju između internet pretraživanja za ADHD lekove i stvarne stope prepisivanja na recept tokom pandemije COVID-19. Ovo otkriće otvara nove mogućnosti za korišćenje podataka onlajn pretrage za predviđanje i sprečavanje nestašice lekova na recept.

Studija „Internet pretraga lekova za ADHD porasla je tokom pandemije COVID-19“, koju je vodio dr Stiven Griko sa Univerziteta u Kaliforniji, Irvine, analizirala je podatke Google trendova koji obuhvataju 20 godina, sa posebnim fokusom na period nakon početka pandemije COVID-19 u januaru 2020. Istraživači su otkrili značajan porast u pretragama lekova za ADHD tokom ovog vremena, što odražava poznato povećanje broja prepisanih lekova za ADHD prijavljen u drugim studijama.

„Naši nalazi sugerišu da bi podaci Google trendova mogli poslužiti kao posrednik u realnom vremenu za upotrebu lekova koji se izdaju na recept, posebno tokom brzih promena u javnozdravstvenim situacijama“, kaže dr Grieko. „Ovaj pristup bi mogao biti od neprocenjive vrednosti kada stvarni podaci o receptima nisu odmah dostupni.“

Istraživački tim je koristio sofisticirane analitičke tehnike, uključujući analizu unakrsne korelacije i grupisanje k-medoida, da bi identifikovao trendove i podtrendove u podacima pretrage. Takođe su izvršili analizu sezonskih trendova za 187 poremećaja i 113 ključnih reči za lekove, dajući sveobuhvatan pregled javnog interesa u različitim zdravstvenim stanjima i tretmanima.

Jedan od najintrigantnijih aspekata studije bila je jaka korelacija (r = 0,876) između Google Trends pretraga za lekove za ADHD i stvarnih stopa prepisanih na recept iz baze podataka Medical Ekpenditure Panel Survei (MEPS). Ova korelacija je bila istinita do početka pandemije, nakon čega podaci MEPS-a više nisu bili dostupni.

Studija postavlja nekoliko važnih pitanja za buduća istraživanja:

Dok studija pruža dragocene uvide, istraživači priznaju nekoliko ograničenja. Podaci možda nisu reprezentativni za opštu populaciju, potencijalno isključujući pojedince sa ograničenom onlajn pismenošću ili pristupom internetu. Pored toga, korelacija između pretraživanja interneta i stvarne upotrebe recepta možda neće važiti za sve zdravstvene probleme ili u različitim kontekstima.

Uprkos ovim ograničenjima, nalazi studije imaju značajne implikacije na javno zdravlje i farmaceutsku industriju. Korišćenjem podataka Google trendova, zdravstveni zvaničnici i proizvođači lekova mogu potencijalno da otkriju rane znake promene potražnje za lekovima i brže reaguju kako bi sprečili nestašicu.

Kako napredujemo od hitne situacije za javno zdravlje COVID-19, koja je završena u maju 2023., ovo istraživanje pruža novi pristup praćenju i predviđanju trendova javnog zdravlja. On naglašava potencijal analize velikih podataka u zdravstvenoj zaštiti i otvara nove puteve za proaktivne strategije upravljanja zdravljem.