Nova vrsta pljosnatih crva otkrivena u Sjedinjenim Državama

Nova vrsta pljosnatih crva otkrivena u Sjedinjenim Državama

Nova vrsta pljosnatog crva je otkrivena i već je napala nekoliko država na jugu Sjedinjenih Država. Posebnost nove vrste je u tome što mnogo liči na Obamu nungaru, vrstu koja je napala veći deo Evrope. Nova vrsta je nazvana Amaga pseudobama u odnosu na ovu sličnost.

Međunarodni tim izveštava o otkriću nove vrste pljosnatog crva u časopisu PeerJ. Tim uključuje istraživače iz Nacionalnog muzeja prirodne istorije u Parizu, Francuska, Univerziteta Drekel i Državnog univerziteta Severne Karoline u Sjedinjenim Državama, Univerziteta Džejms Kuk u Australiji i Univerziteta u Ščećinu u Poljskoj. Nova vrsta, prvi put primećena u Severnoj Karolini 2020. godine, je pljosnati crv, braon boje, dužine nekoliko centimetara.

Prve informacije dobijene o ovoj vrsti bile su fotografije, a istraživači su tada verovali da primerci pripadaju vrsti Obama nungara, invazivnoj vrsti poreklom iz Brazila i Argentine koja je napala veći deo Evrope.

Nakon molekularne studije, odložene zbog zatvaranja 2020. godine, postalo je jasno da je vrsta veoma različita od Obame nungara.

Istraživači su zatim izvršili detaljnu morfološku analizu i molekularnu studiju, uključujući opis kompletnog mitogenoma.

Kao i Obama nungara, nova vrsta Amaga pseudobama dolazi iz Južne Amerike; međutim, nikada nije viđen ili analiziran u Južnoj Americi. Osim u Severnoj Karolini, vrsta je prisutna i na Floridi u Džordžiji, a možda je već napala i druge države. Ova nova vrsta pridružuje se drugim invazivnim vrstama ravnih crva otkrivenim u južnim Sjedinjenim Državama, uključujući Platidemus manokvari.

Sličnost Amaga pseudobame sa Obamom nungarom biće prepreka razumevanju distribucije vrste iz naučnih podataka građana, koji se obično zasnivaju na fotografijama koje su snimili članovi javnosti, jer će biti nemoguće razlikovati ove dve vrste.