UN ekspert osudio nasilje bivših osuđenika u Rusiji nakon povratka s fronta u Ukrajini

UN ekspert osudio nasilje bivših osuđenika u Rusiji nakon povratka s fronta u Ukrajini

Ekspert za ljudska prava podržan od strane UN, Marijana Kacarova, osudila je u ponedeljak rastuće nasilje u Rusiji koje potiče od bivših osuđenika čije su kazne preinačene kako bi se borili u Ukrajini. Ona je upozorila da se nakon povratka kući, ti bivši borci često upuštaju u teške zločine, uključujući silovanje i ubistvo.

Kacarova, koja nadgleda ljudska prava u Rusiji pod mandatom Saveta za ljudska prava UN, izjavila je da je povratak ovih bivših kriminalaca, kojima su izbrisani pravni dosijei, značajno doprineo porastu porodičnog nasilja. Fenomen regrutacije zatvorenika kako bi se borili u Ukrajini prvi put je primećen prošle godine, a u martu ove godine je postao zakonski okvir u Rusiji.

Prema njenim rečima, oko 170.000 nasilnih kriminalaca regrutovano je da se bori u Ukrajini. „Mnogi od njih koji se vraćaju – a to je trend u nastajanju – počinili su nove nasilne zločine, posebno protiv žena, devojčica i dece, uključujući seksualno nasilje i ubistva“, naglasila je Kacarova u Ženevi tokom jesenskog zasedanja Saveta.

Kacarova je takođe istakla da je nivo nasilja nad ženama u Rusiji već alarmantno visok, s hiljadama smrtnih slučajeva godišnje usled porodičnog nasilja. „U Rusiji ne postoji zakon koji jasno inkriminiše nasilje u porodici ili rodno zasnovano nasilje“, dodala je.

Rat u Ukrajini traje već treću godinu, a vlasti u Moskvi su nastojale da popune svoje vojsku. Tokom 2022. godine, mobilisano je oko 300.000 muškaraca, a izvori iz grupa za ljudska prava i medija izvestili su o regrutaciji zatvorenika širom zemlje. Prvo su ovu regrutaciju vršili plaćenici iz grupe Vagner, a zatim je preuzelo rusko Ministarstvo odbrane.

U martu 2023. godine, ruski parlament usvojio je zakon koji omogućava oslobađanje osuđenih zločinaca iz zatvora ako se prijave u vojsku i potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, što je dodatno potaknulo ovaj trend. Kacarova je izrazila zabrinutost zbog posledica ovog fenomena na sigurnost i ljudska prava u zemlji.