Komisija UN pronašla nove dokaze o masovnom mučenju Ukrajinaca

Komisija UN pronašla nove dokaze o masovnom mučenju Ukrajinaca

Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu pronašla je nove dokaze koji pokazuju uobičajene obrasce mučenja od strane ruskih vlasti protiv ukrajinskih civila i ratnih zarobljenika na okupiranim ukrajinskim teritorijama i u Ruskoj Federaciji.

Komisija je to objavila u svom najnovijem ažuriranju Savetu UN za ljudska prava u ponedeljak.

„Široka geografska rasprostranjenost lokacija i rasprostranjenost zajedničkih obrazaca u načinu na koji se mučenje vrši pokazuju da je tortura korišćena kao uobičajena i prihvatljiva praksa sa osećajem nekažnjivosti“, saopštila je Komisija.

Dalja istraga Komisije o slučajevima torture pruža dokaze da su „ruske vlasti počinile torturu u ukrajinskim regionima gde su preuzele kontrolu nad teritorijama“, a „novi dokazi potvrđuju prethodni zaključak Komisije da je mučenje koje su počinile ruske vlasti bilo široko rasprostranjeno“.

„Komisija je identifikovala dodatne zajedničke elemente u upotrebi mučenja od strane ruskih vlasti, potkrepljujući svoj raniji zaključak da je to bilo sistematično. Jedan element je doslednost nasilnih praksi nametnutih u pritvorskim centrima u kojima su pritvorenici iz Ukrajine držani u Ruskoj Federaciji, i replikacija ove prakse u nekoliko velikih zatvorskih centara u okupiranim oblastima Ukrajine Još jedan zajednički element koji proizlazi iz dokaza ukazuje na koordinisanu upotrebu osoblja iz posebnih službi Ruske Federacije koje je uključeno u torturu u svim pritvorskim objektima koje je istražila Komisija. “, stoji u ažuriranju.

Komisija je saopštila da je još jedna zajednička karakteristika ponovljena upotreba seksualnog nasilja, uglavnom nad muškim žrtvama, kao vid torture u skoro svim ovim pritvorskim centrima.

Štaviše, Komisija primećuje svedočenja bivših pritvorenika o zatvorskom osoblju u Ruskoj Federaciji koji se odnose na naređenja za brutalno postupanje. Svedočenja takođe ilustruju da su u nekim zatočeničkim objektima ruske vlasti višeg ranga naredile, tolerisale ili ništa preduzele da zaustave takvo postupanje.

Komisija je takođe nastavila da dokumentuje napade eksplozivnim oružjem na civilne objekte u naseljenim mestima sa razornim posledicama. Istražila je napade koji su pogodili medicinske ustanove, kulturne objekte, stambene zgrade i supermarkete na teritorijama pod kontrolom ukrajinske vlade.

„Nastavljajući istragu velikih talasa napada Ruske Federacije na energetsku infrastrukturu Ukrajine — od kojih su neki doveli do nestanka električne energije koji pogađa milione civila — Komisija je pronašla nove dokaze o uticaju takvih napada na zdravlje i dobrobit stanovništva“, navodi se u ažuriranju.

Nezavisnu međunarodnu istražnu komisiju za Ukrajinu osnovao je Savet za ljudska prava 4. marta 2022. u skladu sa rezolucijom 49/1 da bi istražio sva navodna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu ruskog agresije na Ukrajinu.