B-ćelije mogu biti obećavajući tretman za lečenje glioblastoma

B-ćelije mogu biti obećavajući tretman za lečenje glioblastoma

Iskorištavanje B-ćelija u borbi protiv tumora može biti obećavajući tretman za glioblastom, prema studiji Northvestern Medicine nedavno objavljenoj u Journal of Clinical Investigation.

Glioblastom, jedan od najkompleksnijih i najotpornijih na lečenje karcinoma, ima petogodišnju stopu preživljavanja od samo 6,9 odsto, prema Nacionalnom društvu za tumore mozga. Prosečna dužina preživljavanja se procenjuje na oko 14–20 meseci, što je brojka koja se jedva popravila decenijama.

Dok je glioblastom teško lečiti, prethodna istraživanja su pokazala obećanje o novom tipu terapije koja koristi sopstvene B-ćelije imunog sistema za ciljanje tumora, rekla je dr Katalina Li-Čang, docent neurološke hirurgije i viši autor nove studije.

„Naš prethodni rad objavljen u Journal of Ekperimental Medicine pokazao je dokaz koncepta da možemo koristiti veoma specijalizovanu vrstu B-ćelija kao terapeutika“, rekao je Lee-Chang. „Mi se zaista fokusiramo na jednu funkciju B-ćelija, a to je aktivacija CD8 T-ćelija,“ specijalizovane vrste odbrambenih imunih ćelija koje su prilagođene za borbu protiv specifičnih patogena.

U trenutnoj studiji, Lee-Chang i njeni saradnici su postavili da testiraju efikasnost B-ćelijskih vakcina (BVak) i antitela koja promovišu u borbi protiv tumora glioblastoma.

Prvo, istraživači su davali B-ćelijske vakcine miševima sa rakom i sproveli imunoproteomiku i funkcionalne testove. Oni su primetili da su vakcine B-ćelije bile u stanju da efikasno infiltriraju tumor, gde su se B-ćelije širile i počele da proizvode antitela.

Kroz proteomske analize, istraživači su otkrili da B-ćelijske vakcine proizvode jedinstvena antitela koja specifično sprečavaju migraciju ćelija glioblastoma i invaziju na zdrav mozak kod miševa.

Iako je potrebno više istraživanja, nalazi sugerišu da vakcine B-ćelija mogu biti obećavajuća strategija za lečenje glioblastoma, rekao je Lee-Chang.

„Najznačajniji nalaz ovde je potvrda da naše terapije B-ćelijama ne samo da mogu da aktiviraju CD8 T ćelije koje ubijaju tumor, već i njihov podskup može da se infiltrira u tumor i proizvede terapeutska antitela“, rekao je Li-Čang, koji je takođe član Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center of Northvestern Universiti.

„Sada imamo naučni dokaz da ove nove terapije B-ćelijama proizvode terapeutska antitela koja mogu inhibirati rast glioblastoma.“

Lee-Chang i njeni saradnici sada rade na pokretanju kliničkog ispitivanja koje će proučavati efikasnost vakcine kod pacijenata sa ljudskim glioblastomom.

Pored toga, B-ćelijske vakcine mogu biti korisne kod drugih vrsta raka, rekao je Li Čang.

„Ovo je autologna terapija B-ćelijama koja bi se mogla proširiti na druge indikacije“, rekao je Lee-Chang. „Moja laboratorija već istražuje mogućnost korišćenja vakcina B-ćelija za lečenje drugih vrsta solidnih tumora.“