Anti-inflamatorni lek obećava u jačanju motivacije kod pacijenata sa depresijom, otkriva studija

Anti-inflamatorni lek obećava u jačanju motivacije kod pacijenata sa depresijom, otkriva studija

Nova studija objavljena ove nedelje u Molekularnoj psihijatriji od strane istraživača sa Univerziteta Emori otkrila je obećavajući novi put za lečenje motivacionih deficita kod pacijenata koji pate od depresije.

Motivaciona oštećenja su ključna komponenta depresije i dugo su bila povezana sa lošim ishodima lečenja, smanjenim kvalitetom života i povećanim rizikom od samoubistva. Sve veći dokazi sugerišu da jedan potencijalni uzrok niske motivacije može biti uporna upala, koja potiskuje aktivnost u ključnim krugovima u mozgu.

Ova studija je prva takve vrste koja ispituje efekte infliksimaba – antagonista faktora nekroze tumora inflamatornog molekula (TNF) – na bihevioralne i moždane markere motivacije u grupi od 42 medicinski stabilna, nelekovana depresivna pacijenta.

Važno je da se studija fokusirala na pacijente koji ne samo da su bili depresivni, već su takođe pokazali dokaze o visokoj inflamaciji mereno C-reaktivnim proteinom (CRP) većim od 3 mg/L. CRP je test krvi koji je obično dostupan u klinikama i bolnicama širom Sjedinjenih Država.

Istraživački tim je verovao da za neke pacijente sa depresijom, dodatak visoke upale može igrati ključnu ulogu u njihovom iskustvu niže motivacije.

Pacijenti su nasumično raspoređeni da primaju ili jednu dozu infliksimaba (snažan antiinflamatorni lek koji se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa i drugih inflamatornih stanja) ili placebo.

Tokom dve nedelje, istraživači su procenjivali promene u motivaciji pacijenata koristeći različite metode, uključujući zadatak donošenja odluka zasnovan na naporima, upitnike za samoprocenjivanje i funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) za posmatranje moždane aktivnosti.

Pacijenti koji su primali infliksimab pokazali su veću spremnost da ulože napor u potrazi za nagradama u poređenju sa onima koji su primali placebo. Ovo povećanje napornog ponašanja bilo je usko povezano sa smanjenjem signalnih puteva direktno ciljanih infliksimabom, posebno TNF-om.

Štaviše, ove promene su se odrazile promenama u moždanoj aktivnosti unutar ključnih regiona povezanih sa motivacijom, kao što su dorsomedijalni prefrontalni korteks, ventralni striatum i putamen, kao i funkcionalna povezanost između ovih oblasti.

„Ovo je prva studija koja otkriva uticaj antiinflamatornog leka na moždana kola povezana sa motivacijom“, kaže prvi autor dr Majkl Tredvej, profesor psihologije na Univerzitetu Emori. „Uzbudljivo je videti kako modulacija upale može direktno uticati na motivaciju, jedan od najizazovnijih simptoma za lečenje depresije.“

Važno je da je studija otkrila da je odnos između lečenja infliksimabom i poboljšane motivacije posredovan uočenim promenama u TNF signalizaciji i moždanoj aktivnosti. Štaviše, smanjenje motivacionog deficita je povezano sa pojačanim odgovorima u moždanoj mreži osetljivoj na nagradu.

„Ovi nalazi se zasnivaju na rastućim dokazima da antiinflamatorni tretmani obećavaju kao novi pristup za rešavanje motivacionih deficita kod depresije“, kaže stariji autor Endrju Miler, profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Emori.

„Ciljanjem upale, ne samo da se bavimo biološkim osnovama ovih deficita, već nudimo i novu nadu za efikasnije opcije lečenja.“