Suočavanje sa problemom samoubistva: društvena stigma, znaci upozorenja, šta učiniti kada nekome treba pomoć

Suočavanje sa problemom samoubistva: društvena stigma, znaci upozorenja, šta učiniti kada nekome treba pomoć

Samoubistvo je ozbiljan i složen problem koji zahteva pažnju i razumevanje, posebno zbog visokih stopa u SAD-u, gde je 2022. godine skoro 50.000 ljudi izgubilo život na ovaj način. To je 11. vodeći uzrok smrti u zemlji, a među mladima od 10 do 14 i od 25 do 34 godine, drugi vodeći uzrok.

Pandemija je privremeno donela pad broja samoubistava, verovatno zbog povećane svesti o mentalnom zdravlju, smanjenja socijalne izolacije, i većeg prisustva porodica. Međutim, nakon 2022. godine, stope su se ponovo povećale i vratile na nivoe pre pandemije.

Dr. Neha Jain, stručnjak za mentalno zdravlje, ističe da postoje faktori rizika koje možemo i ne možemo promeniti. Muškarci, samci, stariji od 65 godina, adolescenti i mladi odrasli imaju veći rizik. Međutim, faktori kao što su istorija mentalnih bolesti, socijalna izolacija, ekonomska nesigurnost i fizički bol mogu se modifikovati kroz lečenje.

Važno je obratiti pažnju na promene u ponašanju koje mogu signalizirati probleme, poput povlačenja, osećaja beznadežnosti, anksioznosti, promene u spavanju ili ishrani. Takođe, govori o smrti ili istraživanje metoda samoubistva su ozbiljni znakovi upozorenja. Razgovor o tome ne povećava rizik samoubistva, već može biti ključan korak u prevenciji.

U društvu postoji stigmatizacija samoubistva i nerazumevanje. Često se izbegava razgovor zbog straha da će pomenuti temu ohrabriti osobu da izvrši samoubistvo, ali to nije tačno. Suočavanje sa problemom i pružanje podrške su vitalni. Takođe, zaraza samoubistvom može se desiti, posebno među mladima, zbog medijskih izveštaja o poznatim ličnostima, što može dovesti do imitacije. Važno je da se o samoubistvima izveštava na odgovoran i nenametljiv način.

Dr. Jain poziva na veću otvorenost u razgovoru i nudi resurse poput Nacionalne krizne linije za prevenciju samoubistava, koja se može kontaktirati na broj 988 ili putem kriznog SMS-a slanjem poruke na 741741. Pomoć je dostupna, i ne treba oklevati da se pruži podrška onima kojima je potrebna.