Podaci pokazuju da emisije ugljenika u Kaliforniji zaostaju za klimatskim ciljevima za 2030

Podaci pokazuju da emisije ugljenika u Kaliforniji zaostaju za klimatskim ciljevima za 2030

Emisije ugljenika u Kaliforniji padaju, ali ne dovoljno brzo da dostignu klimatske ciljeve države za 2030. godinu, prema podacima koje je u petak objavio Odbor za vazdušne resurse. Lideri su predvideli da će nove i postojeće industrijske regulative dovesti državu na pravi put.

Izvršni direktor CARB-a Stiven Klif rekao je na brifingu za medije da očekuje da će nedavna pravila agencije o čistim automobilima i kamionima podstaći smanjenja u narednim godinama kako bi održali korak sa ciljevima.

„Imamo mnogo politika o knjigama koje tek počinju da budu obavezujuće, i zato bih očekivao da će se smanjenja ubrzati“, rekao je Klif. „Nikada ne bih očekivao da će to biti linearno smanjenje, tako da mislim da izgleda da smo na pravom putu.

Prema izveštaju Air Board-a o podacima iz 2022. godine, emisije ugljenika u celoj državi su te godine pale za 9,3 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida (MMTCO2e). CARB još uvek obrađuje prošlogodišnje podatke.

Većina smanjenja dolazi iz sektora transporta, potpomognuta povećanim usvajanjem električnih vozila i rastom biogoriva. Emisije u sektoru električne energije su se smanjile uprkos povećanju ukupne proizvodnje, izazvane upotrebom obnovljivih izvora energije.

Agencija je takođe prijavila pad industrijskog, poljoprivrednog i zagađenja ugljenikom na deponijama, iako su komercijalne i stambene zgrade zabeležile porast.

Prema izveštaju CARB-a, emisije padaju ispod tempa potrebnog da bi se dostigli klimatski ciljevi države do 2030. godine. To uključuje jedan koji su postavili zakonodavci 2016. i drugi ambiciozniji cilj koji je agencija postavila u svojoj mapi puta za prilagođavanje klimi za 2022. ili planu za utvrđivanje opsega.

Da bi se postigao bilo koji cilj do 2030. godine, emisije ugljenika u Kaliforniji bi morale da padaju svake godine za 13,6 odnosno 17,2 MMTCO2e godišnje.

To bi bilo ekvivalentno uklanjanju tri ili četiri miliona automobila sa puta svake godine. Ali najnoviji izveštaj CARB-a otkrio je da je smanjenje emisija u 2022. bilo ekvivalentno uklanjanju otprilike dva miliona automobila.

Kao deo svojih napora da se bori protiv klimatskih promena i vodi naciju u politici zaštite životne sredine, Kalifornija je postavila sveobuhvatne ciljeve za smanjenje emisija ugljenika u svojoj ekonomiji.

Pre skoro 20 godina, državno zakonodavstvo je usvojilo Zakon o rešenjima za globalno zagrevanje, skupštinski predlog zakona 32, koji je imao za cilj da smanji državne emisije na nivoe iz 1990. do 2020. Time su utvrđene emisije iz 1990.—ekvivalentne 427 miliona metričkih tona CO 2 — kao trajna polazna linija .

Nakon što su taj cilj postigli pre roka, zakonodavci su postavili novi cilj u 2016. da smanje emisije 40% ispod osnovne linije do 2030. godine.

Zatim je 2022. godine, Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (CARB) najavio ambiciozniji cilj u svom planu, sa ciljem smanjenja od 48% do iste godine.

Stručnjaci za klimatsku politiku upozorili su da Kalifornija, iako je ambiciozna u postavljanju ciljeva, ne preduzima dovoljno koraka da ih ispuni. CARB se suočio sa kritikama zbog nedostatka jasne strategije implementacije svog klimatskog plana i oslanjanja na optimistične pretpostavke.

Prošle godine, osoblje odbora za vazduhoplovstvo navelo je da država možda neće postići svoj ambiciozniji cilj plana. Agencija je stavila velike opklade na nove tehnologije kao što su hvatanje ugljenika i uklanjanje ugljenika kako bi se uklonilo zagađenje ugljenikom iz atmosfere.

Te tehnologije, priznalo je osoblje agencije, možda neće biti široko dostupne na vreme. Rekli su da bi pooštravanje primarnog okvira cena ugljenika u Kaliforniji, nazvanog „ograničenje i trgovina“, da bi se dostigao cilj, moglo da potisne zagađivače iz države.

Odbor za vazduh je usvojio nekoliko glavnih klimatskih propisa poslednjih godina sa ciljem značajnog smanjenja emisije ugljenika, uključujući pravila o čistom automobilu usvojena 2020. i okvir za kamione 2021. godine.

Pravilo o automobilima stupilo je na snagu tek od 2022. Pravilo o čistim kamionima je trenutno odloženo dok agencija ne dobije izuzeće od Agencije za zaštitu životne sredine.

Na predstojećem dnevnom redu odbora su ažuriranja dve druge glavne klimatske politike: Standard za gorivo sa niskim sadržajem ugljenika (LCFS), koji postavlja ciljeve smanjenja intenziteta ugljenika za transportna goriva, i Cap and Trade, sistem zasnovan na tržištu koji ograničava ukupne emisije.

LCFS je bio predmet značajnih kritika, uključujući i od zakonodavaca nakon što je procenjeno da ažuriranje politike podiže cene gasa i od zagovornika klime koji tvrde da subvencije programa za biogorivo precenjuju klimatske koristi.