Ministri EU sutra o izveštaju o vladavini prava u Srbiji

Ministri EU sutra o izveštaju o vladavini prava u Srbiji

Ministri za evropske poslove EU razmotriće sutra izveštaje o vladavini prava u četiri kandidata za članstvo u EU, među kojima je i Srbija, kao jednom od ključnih uslova za nastavak evrointegracija.

Sastanku, koji se održava u zgradi Evropskog Saveta u Briselu, prisustvovaće i ministarka za evropske integacije Srbije Tanja Miščević i njene kolege, resorni ministri iz Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Te četiri države su prvi put ove godine zvanično obuhvaćene izveštajem o vladavini prava, kao države koje su u trenutku analize počele pregovore sa EU, prenosi N1

Bosna i Hercegovina bi trebalo da bude obuhvaćena sledeće godine, a Kosovo kada počne pregovore.

„Diskusija u Evropskom Savetu uzima u obzir razvoj događaja, nudeći zemljama kandidatima priliku za razmenu mišljenja o vladavini prava sa svim državama članicama u inkluzivnom okruženju. Na taj način EU podržava njihove reformske napore i pomaže im da se pripreme za članstvo, a istovremeno državama članicama omogućava bolje razumevanje situacije sa vladavinom prava u zemljama kandidatima,“ naveo je Evropski Savet.

Kako su objasnili, na sastanku će se razgovarati isključivo o opštim trendovima vladavine prava u četiri države regiona zapadnog Balkana, u skladu sa izveštajima EU Komisije za 2024. godinu, koji su objavljeni u junu.

U Savetu stiču da to „neće ometati godišnji dijalog o vladavini prava među državama članicama, proces proširenja ili druge postojeće formate“ i dodaju da nakon sastanka neće biti zvaničnih zaključaka u pisanoj formi.

“Diskusije o vladavini prava u pojedinačnim zemljama kandidatima nastaviće da se odvijaju u okviru procesa proširenja, kao i dela pregovaračkih poglavlja koji se odnosi osnovna prava, nakon što pregovori o pristupanju počnu,” naveli su u Savetu.