Nova genetska analiza životinja na tržištu Vuhana 2019. godine može pomoći u otkrivanju porekla COVID-19

Nova genetska analiza životinja na tržištu Vuhana 2019. godine može pomoći u otkrivanju porekla COVID-19

Na tragu porekla COVID-19, naučnici su identifikovali potencijalne životinje koje su mogle poslužiti kao prenosioci virusa na ljude. Fokusirajući se na analizu genetskog materijala sa kineskog tržišta gde je prvi put primećena epidemija, istraživači su zaključili da su rakunski psi, mačke cibetke i bambusovi pacovi najverovatnije bili zaraženi. Prema Michaelu Vorobeiu, ovo otkriće može pomoći u određivanju prirodnog rezervoara koronavirusa kod životinja.

Studija je dodatno ukazala na mogućnost da su zaražene životinje prvi put unesene na pijacu u Vuhanu krajem 2019. godine, pokrećući lančanu reakciju koja je dovela do pandemije. Na osnovu podataka o genetskim podpopulacijama životinja, istraživači su dobili uvid u cirkulaciju virusa među životinjama, što može pomoći u praćenju izvora infekcije.

Iako postoji podrška teoriji da je COVID-19 potekao od životinja, pitanje o poreklu virusa ostaje otvoreno. Mark Vulhaus, stručnjak za zarazne bolesti, ističe da nova genetska analiza ukazuje na to da je pandemija započela na tržištu, a ne da je virus već cirkulisao među ljudima pre identifikacije na Huanan marketu.

Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije zaključio je da je virus verovatno prešao sa životinja na ljude, dok je mogućnost curenja iz laboratorije ocenjena kao malo verovatna. Ipak, istraživanja su otežana političkim sukobima i nedostatkom saradnje zdravstvenih zvaničnika na lokalnom i globalnom nivou.

Napori za otkrivanjem porekla COVID-19 su i dalje u toku, a naučnici upozoravaju da možda nikada sa potpunom sigurnošću nećemo znati tačan izvor virusa. Nova studija, objavljena u časopisu Cell, pruža detaljan uvid u genetske sekvence prikupljene na pijaci morskih plodova Huanan, nekoliko dana nakon prvog uzbunjivanja zbog nepoznatog respiratornog virusa.

Genetske analize kao što je ova mogu pomoći u popunjavanju praznina u razumevanju širenja virusa i njegovih mogućih puteva infekcije. Međutim, i pored značajnih otkrića, ostaje nekoliko važnih pitanja bez potpunih odgovora, naglašava Vulhaus.