XEC: Šta treba da znate o novoj COVID varijanti

XEC: Šta treba da znate o novoj COVID varijanti

Nova varijanta COVID-a, nazvana XEC, koja se brzo širi i potencijalno može postati dominantna širom sveta, prvi put je identifikovana u Nemačkoj u avgustu ove godine. Iako je XEC rekombinantna varijanta, što znači da je rezultat rekombinacije genetskog materijala između dve već postojeće varijante, nije radikalno različita od prethodnih varijanti.

XEC je rezultat rekombinacije između X.1.1 i KP.3.3 varijanti, koje su evoluirale iz JN.1 varijante, dominantne na globalnom nivou početkom 2024. godine. Otkriven početkom avgusta u Nemačkoj, XEC se širi i zabeležen je u više od 27 zemalja u Evropi, Severnoj Americi i Aziji.

Analiza genetskih sekvenci virusa putem javne baze podataka Gisaid omogućava naučnicima da prate širenje XEC varijante. Zemlje poput SAD-a, Nemačke, Velike Britanije, Kanade i Danske imaju najveći broj identifikovanih slučajeva XEC-a.

Iako je trenutno dominantna varijanta u Evropi i Severnoj Americi KP.3.1.1, dok KP.3.3 dominira u Aziji, XEC se ističe po brzini širenja i rastu. Sa tendencijom da postane dominantna globalno u narednim mesecima, XEC deli sličnosti u genetskom materijalu sa svojim roditeljskim varijantama.

Mutacija T22N (nasleđena od X.1.1) u kombinaciji sa mutacijom K493E (iz KP.3.3) u proteinu šiljaka može biti jedan od faktora koji doprinose bržem širenju XEC-a. Ipak, potrebno je dalje istraživanje kako bi se razumeli efekti ove mutacije na virus i njegovu sposobnost replikacije i širenja među ljudima.

Nedostatak podataka o bolesti koju XEC izaziva čini prognoze o simptomima sličnim drugim varijantama COVID-a, kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, glavobolja, bolovi u telu i umor, neizvesnim.

Zimski period obično donosi povećanje hospitalizacija zbog niskih temperatura i veće zatvorenosti prostora, olakšavajući širenje virusa. Međutim, povećanje hospitalizacija ne mora nužno biti direktno povezano sa novom varijantom.

Velika Britanija planira ažuriranje vakcine kako bi se odgovorilo na JN.1 varijantu, iz koje XEC potiče. Ovo ažuriranje vakcine trebalo bi da pruži adekvatnu zaštitu od težih oblika bolesti.

XEC je jedna od mnogih varijanti COVID-a koje se prate kako bi se razumela prirodna evolucija virusa. Pored XEC-a, prati se i varijanta MV.1, takođe sa mutacijom T22N u proteinu šiljaka, koja je prva primećena u Indiji i brzo se širi na druge zemlje.

Iako XEC može postati dominantna globalno, moguće je da će biti nadmašena nekom drugom varijantom. Važno je nastaviti pratiti evoluciju virusa i preduzimati odgovarajuće mere u borbi protiv pandemije.