Dunav dostigao 10-godišnji maksimum u Budimpešti

Dunav dostigao 10-godišnji maksimum u Budimpešti

Dunav je u subotu dostigao 10-godišnji maksimum u snažno utvrđenoj Budimpešti, dok je voda stigla do stepenica parlamenta, nakon što je smrtonosna oluja Boris pogodila Evropu.

Obilne kiše i jaki vetrovi doveli su do rasprostranjenih poplava u centralnoj i istočnoj Evropi od prošle nedelje, pri čemu su poginule 24 osobe i razaraju se gradovi i sela.

Dok su se nabujale vode Dunava pomerale na jug, mađarski radnici hitne pomoći dovukli su džakove sa peskom da učvrste naselja, uključujući Budimpeštu, gde je reka poplavila nasip do stepenica parlamenta.

Voda se približila rekordnom nivou iz 2013. pre nego što je počela da se povlači u subotu.

„Poslednji put kada je bila ovako visoka, imala sam samo 10 ili 11 godina“, rekla je Beata Hargitai, 22-godišnja studentica, za AFP u centru Budimpešte u blizini poplavljenog područja.

„Kretati se u glavnom gradu je malo teže, ali izvodljivo. Srećna sam što vidim da stvari idu prilično dobro, uredno,“ dodala je ona.

Premijer Viktor Orban, koji je otkazao sva svoja međunarodna putovanja ove nedelje i otišao da u subotu pregleda rad Budimpešte na zaštiti od poplava, rekao je da je fokus „na kontroli poplava“ sa nekim „teškim danima“ koji su pred nama kako bi se osiguralo da se nasipi drže.

Severno od Budimpešte, voda je poplavila niže nivoe kuća u blizini Dunava, a ljudi su se kretali kanuima u gradu Sentandreji.

„Donji delovi našeg sela su pod vodom“, rekao je za AFP Vilmoš Nemet, 50-godišnji kuvar koji živi uzbrdo u obližnjem selu Tahitotfalu, nekih 25 kilometara severno od Budimpešte.

Do sada su 24 osobe poginule u Austriji, Češkoj, Poljskoj i Rumuniji, jer su poplavne vode srušile kuće i njive, te teško oštetile putnu i železničku infrastrukturu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u četvrtak 10 milijardi evra (u fondovima za zemlje članice EU koje se otežavaju od razaranja.

Stručnjaci kažu da klimatske promene uzrokovane emisijom gasova staklene bašte izazvane ljudskim aktivnostima povećavaju učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja kao što su bujične kiše i poplave.