Otkrivene revolucionarne mape magnetnog polja u sunčevoj atmosferi

Otkrivene revolucionarne mape magnetnog polja u sunčevoj atmosferi

Najmoćniji solarni teleskop na Zemlji upravo nam je dao ključ koji će nam pomoći da otkrijemo magnetne misterije Sunca.

Sada je solarni teleskop Daniel K. Inouie obezbedio mapu magnetnih polja u koroni Sunca, užarenom vrelom carstvu analognom atmosferi. Ovo je informacija koja je ključna za razumevanje solarnih erupcija, sunčevih pega i čudne misterije kako je atmosfera Sunca toplija od njegove „površine“, regiona poznatog kao fotosfera.

„Postignuće Inouie-a u mapiranju koronalnih magnetnih polja Sunca je svedočanstvo inovativnog dizajna i mogućnosti ove jedinstvene opservatorije“, kaže astronom Tom Šad iz Nacionalne solarne opservatorije (NSO) Nacionalne naučne fondacije u SAD.

„Ovaj proboj obećava da će značajno poboljšati naše razumevanje solarne atmosfere i njenog uticaja na naš Sunčev sistem.

Površina Sunca je veoma užurbana i veoma svetla, sa mnogo zaista visokoenergetskih smicalica. Često možemo da vidimo rezultate tih smicalica, koje uključuju baklje i izbačene koronalne mase koje izbacuju milijarde tona solarnih čestica u Sunčev sistem – ali razrada malih detalja procesa koji ih pokreću je mnogo teže učiniti.

Magnetna polja igraju ogromnu ulogu u solarnim erupcijama. Linije magnetnog polja se stalno vrte, zapliću, rastežu, pucaju i ponovo spajaju. Sunčeve pege su regioni na fotosferi gde su magnetna polja posebno jaka, a kada linije magnetnog polja puknu i ponovo se povežu, proces proizvodi snažan nalet energije i toplote koji može da odbaci solarni materijal u letenje.

Međutim, često ne dobijamo jasan pogled na koronu. Tokom pomračenja Sunca, kada Mesec blokira Sunce, možemo da vidimo trake i druge koronalne fenomene sa spektakularnim detaljima; dizajn nekih solarnih instrumenata je inspirisan ovim, uključujući deo opreme poznat kao koronograf da blokira solarni disk kako bismo mogli jasno da vidimo koronu.

Inouie je jedan takav teleskop. Zajedno sa mogućnostima visoke rezolucije, ovo ga čini moćnim instrumentom za proučavanje procesa u atmosferi Sunca koje je teško videti.

Da bi mapirao magnetna polja u solarnoj koroni, teleskop je koristio svoj kriogeni skoro infracrveni spektropolarimetar da uhvati nešto što se zove Zeemanov efekat. Ovo je kada se svetlost u određenoj liniji na spektru podeli na nekoliko linija u prisustvu magnetnog polja. Naučnici su ranije pokušavali da posmatraju Zeemanov efekat na Sunce, ali sa ograničenim uspehom.

Koristeći Inouie, Šad i njegov tim su dobili jasne potpise Zeemanovog efekta u spektralnoj liniji koju emituju atomi gvožđa u solarnoj koroni. Štaviše, bili su u stanju da posmatraju polarizaciju – dajući neviđen pogled na koronalno magnetno polje.

Ovo je samo prvi korak. Buduća zapažanja i analize će, kažu istraživači, poboljšati naše razumevanje fizike solarne atmosfere – i, zauzvrat, svemirskog vremena izazvanog snažnim erupcijama koje se mogu osetiti do Marsa i šire.

„Mapiranje jačine magnetnog polja u koroni je fundamentalno naučno otkriće, ne samo za istraživanje Sunca, već i za astronomiju uopšte“, kaže astronom Kristof Keler, direktor NSO, koji nije bio uključen u istraživački rad.

„Ovo je početak nove ere u kojoj ćemo razumeti kako magnetna polja zvezda utiču na planete, ovde u našem solarnom sistemu i u hiljadama egzoplanetarnih sistema za koje sada znamo.“