Zakon o pristupačnoj nezi može povećati pristup nezi raka debelog creva za grupe kojima se nedovoljno pruža usluga

Zakon o pristupačnoj nezi može povećati pristup nezi raka debelog creva za grupe kojima se nedovoljno pruža usluga

Zakon o pristupačnoj nezi (ACA) pokrenuo je povećanu pažnju prema rak debelog creva među pacijentima koji nisu belci, žive u ruralnim područjima i pripadaju najranjivijim zajednicama u Pensilvaniji. Ovaj trend je primećen na nedavnoj AACR konferenciji o Nauka o zdravstvenim disparitetima protiv raka u rasnim/etničkim manjinama i zdravstveno ugroženim osobama održanoj od 21. do 24. septembra 2024. godine.

Prema studiji predstavljenoj na konferenciji, ACA je imala značajan uticaj na sistem zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama. Međutim, postoje ograničeni podaci o tome kako je ova promena uticala na tretman raka kod različitih populacija pacijenata. Srija Kudaravali, trećegodišnji student medicine sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu, ističe važnost istraživanja promena u lečenju raka nakon proširenja osiguranja ACA.

Studija je analizirala podatke od 2010. do 2019. godine o 3.290 pacijenata u Pensilvaniji kojima je dijagnostikovan rak debelog creva trećeg stadijuma. Fokus je bio na primanju nege u skladu sa smernicama pre i posle proširenja osiguranja ACA 2014. godine. Rezultati su pokazali da je nakon ACA došlo do povećanja primanja nege u skladu sa smernicama kod pacijenata koji nisu belci, onih iz ruralnih područja i najugroženijih zajednica.

Važno je istaći da pristup osiguranju igra ključnu ulogu u dobijanju odgovarajuće nege kod pacijenata sa rakom debelog creva. Studija je definisala usklađenu negu kao primenu određenih terapija i procedura u skladu sa preporukama Nacionalne sveobuhvatne mreže za rak.

Učesnici studije su bili pretežno muškarci, ne-Hispanski belci koji žive u urbanim sredinama. Međutim, analiza je pokazala povećanje primanja nege u skladu sa smernicama nakon ACA za nebele pacijente, kao i za one u ruralnim područjima i najugroženijim zajednicama.

Implementacija ACA povezana je sa unapređenjem kvaliteta nege raka debelog creva za grupe koje su ranije imale manju dostupnost zdravstvenih usluga. Kudaravali ističe da je dostupnost osiguranja ključna za smanjenje dispariteta u lečenju raka i poboljšanje ishoda. Takođe, naglašava da države koje još nisu proširile Medicaid propuštaju priliku da unaprede pristup lečenju raka.

U budućnosti, istraživači planiraju ispitati uticaj ACA na primanje nege u skladu sa smernicama za rak prostate i rak pluća. Važno je napomenuti da ova studija ima određena ograničenja, kao što su nedostajući podaci o pacijentima iz određenih grupa i činjenica da su podaci prikupljeni samo iz jedne države.