Švajcarska će proterati stotine ruskih naučnika

Švajcarska će proterati stotine ruskih naučnika

Stotine ruskih istraživača koji rade u laboratoriji za fiziku čestica CERN u Švajcarskoj moraće da napuste alpsku zemlju kasnije ove godine, izvestio je u sredu časopis Nature.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) planira da okonča svoj sporazum o saradnji sa Rusijom 1. decembra, zabranjujući svim naučnicima koji su povezani sa nacijom da dođu u svoje prostorije, navodi časopis. Naučnicima će takođe biti oduzete sve francuske ili švajcarske boravišne dozvole koje trenutno imaju, navodi se u izveštaju.

CERN je već ranije ove godine najavio svoje planove da prekine veze sa ruskim stručnjacima. Odlučio je da ne produži svoj sporazum o saradnji sa Rusijom još u decembru 2023. Postojeći ističe 30. novembra. U martu je CERN-ov šef za odnose sa medijima rekao da ta organizacija i dalje ima „manje od 500 stručnjaka koji su još uvek povezani sa bilo kojom ruskom organizacijom“, dodajući da niko od njih neće moći da radi u CERN-u kada ugovor istekne.

Organizacija je počela da sarađuje sa SSSR-om još 1955. godine, iako ni Sovjetski Savez ni Rusija nikada nisu bili punopravni članovi. Rusija je podnela zahtev za pridruženo članstvo 2012, ali je povukla zahtev šest godina kasnije i od tada ima status posmatrača.

U martu 2022. CERN je suspendovao ovaj status posmatrača kao odgovor na početak ruske vojne operacije u Ukrajini.

Rusija je finansijski doprinela organizaciji i pomogla u izgradnji Velikog hadronskog kolajdera, najvećeg i najmoćnijeg akceleratora čestica na svetu, koji je ostvario svoje prve sudare 2010. Kolajder je omogućio naučnicima da potvrde postojanje Higsovog bozona, čestice koja daje masu drugim česticama kao što su elektroni i kvarkovi.

Gubitak doprinosa Rusije visokointenzivnoj nadogradnji kolajdera koja je zakazana za 2029. koštaće CERN oko 40 miliona švajcarskih franaka (47 miliona dolara), navodi Nature. Prekid veza sa Rusijom takođe će značiti nazadovanje za naučna istraživanja, rekao je za medije Hanes Jung, fizičar čestica u nemačkom Electron Sinchrotron u Hamburgu, koji takođe radi sa CERN-om.

„Ostaviće rupu. Mislim da je iluzija verovati da to mogu jednostavno da pokriju drugi naučnici“, rekao je Jung, koji je takođe član Science4Peace Foruma, grupe koja se bori protiv ograničenja u međunarodnoj naučnoj saradnji.

Očekuje se da će CERN nastaviti da radi sa Zajedničkim institutom za nuklearna istraživanja (JINR), međuvladinim istraživačkim centrom koji se nalazi u blizini Moskve i koji upravlja sopstvenim, iako manjim, hadronskim sudaračem. Organizacija je tvrdila da je njen sporazum sa JINR odvojen od sporazuma sa ruskom državom. Odluka da se nastavi, međutim, ipak je izazvala osudu Ukrajine, koja je pridruženi član CERN-a.