Skupi lekovi protiv migrene nisu ništa bolji od jeftinih lekova protiv bolova, nalazi studija

Skupi lekovi protiv migrene nisu ništa bolji od jeftinih lekova protiv bolova, nalazi studija

Novi, skuplji lekovi protiv migrene nisu ništa efikasniji protiv pulsirajućih glavobolja od tradicionalnih lekova protiv bolova, a čak su i lošiji od starijih tretmana koji se nazivaju triptani, kaže se u masovnoj globalnoj analizi u četvrtak.

Migrene su teške glavobolje koje često onemogućavaju, a pogađaju najmanje jednu od sedam odraslih osoba širom sveta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Takođe su do tri puta češći kod žena nego kod muškaraca.

Decenijama se za migrene prepisuju jeftini i široko dostupni lekovi protiv bolova kao što su aspirin i ibuprofen, kao i snažniji triptani, koji menjaju cirkulaciju krvi u mozgu.

Ali poslednjih godina pojavila se nova generacija lekova protiv migrene pod nazivom gepants.

Ovo uključuje rimegepant, koji prodaje američki farmaceutski gigant Pfizer pod brendom Vidura, i ubrogepant, koji prodaje firma Abbvie kao Ubrelvi.

Lekovi protiv migrene mogu predstavljati veliki novac za farmaceutske kompanije, kao što se pokazalo kada je Pfizer kupio Biohaven – koji je razvio rimegepant – za više od 10 milijardi američkih dolara 2022.

Ovi novi lekovi su generalno testirani u odnosu na placebo.

Međutim, nova meta-analiza, objavljena u časopisu BMJ, okupila je 137 prethodnih randomiziranih, kontrolisanih studija koje su proučavale kako je 17 različitih tretmana uticalo na ukupno skoro 90.000 ljudi.

Noviji i skuplji lekovi rimegepant i ubrogepant – kao i drugi pod nazivom lasmiditan, koji mogu imati neželjene efekte pospanosti – bili su podjednako efikasni kao paracetamol i antiinflamatorni lekovi protiv bolova, kaže studija.

U međuvremenu, triptani – poput eletriptana, rizatriptana, sumatriptana i zolmitriptana – pokazali su se najboljim, kaže studija, uz žaljenje što se „trenutno nedovoljno koriste“.

Istraživači su preporučili da lekari prvo prepišu triptane – a za određene pacijente koji ne mogu da uzimaju triptane zbog srčanih problema, preporučili su tradicionalne lekove protiv bolova kao što su aspirin i ibuprofen.

Novije gepants lekove treba smatrati trećom opcijom, zaključuje studija.

Koautor studije Andrea Cipriani sa Univerziteta Oksford naglasio je koliko je važno pravilno tretirati „ogromni problem“ migrene.

„To je vodeći uzrok invaliditeta kod mladih žena i takođe je povezan sa visokim ličnim zdravstvenim i društvenim troškovima“, rekao je on na konferenciji za novinare.