Kofein, kafa povezana sa nižim rizikom od kardiometaboličkog multimorbiditeta

Kofein, kafa povezana sa nižim rizikom od kardiometaboličkog multimorbiditeta

Uobičajeni unos kafe ili kofeina povezan je sa manjim rizikom od novonastalog kardiometaboličkog multimorbiditeta (CM), prema studiji objavljenoj na internetu 17. septembra u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ksujia Lu, sa Medicinskog koledža Suzhou Univerziteta Soochov u Kini, i njegove kolege su ispitali povezanost unosa kafe, čaja i kofeina sa CM, definisanom kao koegzistencija najmanje dva od dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca i moždanog udara. Studija je uključivala 172.315 učesnika (analiza kofeina) i 188.091 (analiza kafe i čaja) učesnika koji nisu imali bilo kakve kardiometaboličke bolesti na početku. Među 88.204 i 96.393 učesnika izmereno je 168 metabolita.

Istraživači su primetili nelinearnu inverznu povezanost unosa kafe, čaja i kofeina sa rizikom za novonastalu CM. Potrošači umerene količine kafe (tri pića dnevno) ili kofeina (200 do 300 mg dnevno) imali su najmanji rizik za novonastalu CM u poređenju sa onima koji nisu konzumirali ili potrošačima manje od 100 mg kofeina dnevno, sa odnosom opasnosti od 0,519 i 0,593, respektivno.

Uočene su inverzne asocijacije za umereni unos kafe ili kofeina sa rizicima za skoro sve razvojne faze CM, uključujući prelaze iz stanja bez bolesti u pojedinačne kardiometaboličke bolesti i kasnije u CM. Povezanost sa unosom kafe, čaja ili kofeina i incidentnim CM primećena je za 80 do 97 metabolita, uključujući lipidne komponente unutar lipoproteina vrlo niske gustine, histidina i glikoproteinskih acetila.

„Nalazi naglašavaju da bi promovisanje umerenih količina kafe ili kofeina kao prehrambene navike kod zdravih ljudi moglo imati dalekosežne koristi za prevenciju CM“, pišu autori.