Nova analiza pokazuje da bi britanski zakon o lovačkim trofejima naneo više štete nego koristi

Nova analiza pokazuje da bi britanski zakon o lovačkim trofejima naneo više štete nego koristi

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu upozorili su da planirana zabrana uvoza lovačkih trofeja u Velikoj Britaniji može naneti više štete nego koristi vrstama koje treba da zaštiti. Studija, objavljena u časopisu Conservation Science and Practice, pokazuje da lov na trofeje ima potencijal da pruži ekološke i društvene koristi, poput očuvanja staništa, sprečavanja krivolova i pružanja sredstava za život lokalnim zajednicama.

Ključni nalazi studije:

  • U periodu 2000–2021, u Veliku Britaniju je uvezeno oko 3.494 lovačka trofeja iz 73 vrste zaštićene CITES-om, što čini manje od 1% globalne trgovine lovačkim trofejima.
  • Većina lovačkih trofeja uvezena je iz zemalja sa stabilnim ili rastućim populacijama lovljenih vrsta.
  • Legalni lov na trofeje nije identifikovan kao glavna pretnja za bilo koju od 73 uvezene vrste.
  • Lov na trofeje može imati pozitivne efekte, uključujući zaštitu staništa, pružanje resursa za sprečavanje krivolova i podršku lokalnim zajednicama.
  • Više od dve trećine odgovora na javne konsultacije o zabrani lovačkih trofeja dolazilo je od lobističkih grupa.

Predložene opcije umesto zabrane:

  • Ne raditi ništa drugačije: Nastaviti sa postojećim EU regulativama o trgovini divljim životinjama.
  • Pametna zabrana: Dozvoliti uvoz trofeja samo ako lov opipljivo doprinosi očuvanju vrsta i njihovih staništa, uz pravičnu podelu prihoda sa lokalnim zajednicama.

Istraživači sugerišu da bi zabrana mogla imati negativan uticaj na očuvanje prirode i dobrobit lokalnih zajednica. Predlažu da Velika Britanija razmotri alternativne regulative kako bi obezbedila održiv i zakonit lov na trofeje, uzimajući u obzir ekološke i društvene aspekte.