Saudijska Arabija navodi uslove za poslovanje sa Izraelom

Saudijska Arabija navodi uslove za poslovanje sa Izraelom

Nema normalizacije odnosa između Rijada i Zapadnog Jerusalima bez uspostavljanja nezavisne palestinske države, najavio je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Princ je ranije rekao da su pregovori između Saudijske Arabije i Izraela koji podržavaju SAD bili blizu rešenja, pre nego što je izbio sukob u Gazi prošlog oktobra.

„Kraljevstvo neće zaustaviti svoj neumorni rad na uspostavljanju nezavisne palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a mi potvrđujemo da kraljevina neće uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom bez toga“, rekao je bin Salman u sredu, prenosi Rojters. .

On je takođe osudio „zločine izraelske okupacije“ protiv palestinskog naroda.

Prema dva anonimna izvora koji su razgovarali za Rojters, „normalizacija“ odnosa između Saudijske Arabije i Izraela se vidi kao preduslov da Rijad obezbedi odbrambeni pakt sa Vašingtonom.

Bin Salmanova je najava usledila neposredno pre nego što je Generalna skupština UN trebalo da glasa o rezoluciji kojom se zahteva okončanje izraelske okupacije palestinske teritorije.

Izraelski ambasador pri UN Deni Danon nazvao je nacrt rezolucije „diplomatskim terorizmom“ i kritikovao ga što nije osudio napade Hamasa iz Gaze 7. oktobra 2023. Američka izaslanica Linda Tomas-Grinfild takođe je bila protiv rezolucije.

Rezolucija je pozvala Izrael da „bez odlaganja okonča svoje nezakonito prisustvo na okupiranoj palestinskoj teritoriji“, najkasnije u roku od 12 meseci, i izvrši reparacije Palestincima za štetu nanesenu okupacijom. Usvojen je sa 124 glasa za, 12 protiv i 43 uzdržana.

Izrael je okrivio upad Hamasa za smrt 1.200 ljudi i rekao da je još 250 uzeto za taoce. Prema ministarstvu zdravlja enklave, od tada je u izraelskim vojnim operacijama ubijeno preko 41.000 Palestinaca, dok je više od 95.000 ranjeno.