Uspesi Sparte i Bolonje obeležili veče povratka u evropsku elitu

Uspesi Sparte i Bolonje obeležili veče povratka u evropsku elitu

Dugogodišnji igrači iz vrhunskog evropskog fudbala proveli su dobro veče protiv regularnih igrača Lige šampiona u svom povratku na utakmicu u sredu.

Praška Sparta, koja je prvi put posle 19 godina igrala na glavnoj sceni takmičenja, savladala je Salcburg sa 3:0 nakon što je povela za manje od dva minuta.

Bolonja je morala da čeka 60 godina i održala je veteran Lige šampiona Šahtjor Donjeck do nerešenog 0-0 u Italiji. Bolonja je odradila najveći deo napada nakon što je ukrajinski šampion odbranio penal u četvrtom minutu.

Bila su to dva rana starta druge večeri novog formata Lige šampiona koji zamenjuje tradicionalnu grupnu fazu. Sada, svaki po 36 timova igra sa osam različitih protivnika do januara i rangirani su na jednoj ligaškoj tabeli kako bi se odlučilo koji timovi će proći u nokaut fazu.

Mančester siti je domaćin Interu iz Milana, u reprizi finala 2023. koje je pobedio šampion engleske Premijer lige, bio je izuzetak u četiri utakmice kasnije u sredu.

Sparta je najbrže počela do sada kada je finski vezista Kaan Kairinen pratio izgubljenu loptu i postigao pogodak sa samo 108 sekundi na satu.

Nigerijski napadač Viktor Olatunji napravio je dva u 42. šutirajući nisko i precizno iz tesnog ugla, a vezista Albanije Ćazim Lači dodao je treću u 58.

Bio je to porazni početak Lige šampiona za trenera Salcburga Pepa Lijndersa, koji je bio pomoćnik Jirgenu Klopu u Liverpulu pre nego što je otišao sa svojim dugogodišnjim šefom u vansezoni.

Salcburg je morao da prođe kroz dva kvalifikaciona kola u avgustu — jer je svoju desetogodišnju trku za titulu u Austriji prekinuo Šturm iz Graca — ali je Sparta prošla tri, a već je odigrala šest utakmica u takmičenju.

Bolonja je igrala u tek trećoj utakmici u istoriji takmičenja, i to prvoj od izlaska iz preliminarnog kola pre 60 godina kada je Kup Evrope bio otvoren samo za nacionalne šampione.

Suočen sa kaznenim udarcem za Šahtjor u samo četvrtom minutu, golman Lukaš Skorupski je skočio udesno i zadržao udarac plejmejkera ​​Georgija Sudakova.

Golman Šahtjora Dmitro Riznik je u više navrata demantovao Bolonju uz odbranu iz 18 pokušaja domaćeg tima.

Bolonja i dalje igra na stadionu Renato Dal’Ara koji je bio njen dom skoro 100 godina. Priređivao je utakmice na Svetskom prvenstvu 1934. i ponovo na turniru 1990. godine.