Astronomi otkrivaju stotine ostataka supernove koristeći novu metodu

Astronomi otkrivaju stotine ostataka supernove koristeći novu metodu

Koristeći novu metodu koja koristi mogućnosti spektroskopskog istraživača sa više jedinica (MUSE), astronomi su otkrili 307 novih ostataka supernove, uključujući sedam retkih onih bogatih kiseonikom. Nalazi su predstavljeni u istraživačkom radu objavljenom 10. septembra na serveru za preprint arXiv.

Ostaci supernove (SNR) su difuzne strukture koje se šire kao rezultat eksplozije supernove. Oni sadrže izbačeni materijal koji se širi od eksplozije i drugi međuzvezdani materijal koji je ponesen prolaskom udarnog talasa iz eksplodirane zvezde.

Neki ostaci supernove pokazuju snažnu emisiju kiseonika vidljive svetlosti, i zbog toga su poznati kao SNR-ovi bogati kiseonikom. Međutim, SNR-ovi bogati kiseonikom se retko nalaze, jer je do danas identifikovano samo osam takvih objekata u našoj galaksiji i Magelanovim oblacima. Štaviše, priroda ovih SNR-ova i njihova veza sa specifičnim supernovama (SNe) još uvek nije dobro shvaćena.

Sada, tim astronoma predvođen Timom Kravcovim iz Evropske južne opservatorije (ESO) u Čileu izveštava o novim nalazima koji bi mogli unaprediti naše znanje o ostacima supernove bogate kiseonikom. Koristeći novu metodu detekcije SNR-a, uspeli su da otkriju stotine novih ostataka sa MUSE-om postavljenim na ESO-ov veoma veliki teleskop (VLT), uključujući i one koji pokazuju emisiju kiseonika.

„Predstavljamo novi metod za otkrivanje SNR-a koji iskorišćava mogućnosti modernih jedinica integralnog polja vidljive svetlosti zasnovane na oblicima SNR emisionih linija“, objasnili su istraživači.

U svojim rezultatima, tim je identifikovao 307 ostataka supernove širom galaksija u istraživanju PHANGS-MUSE, koje je deo projekta Fizika u visokoj ugaonoj rezoluciji u obližnjim galaksijama (PHANGS). Od ovog uzorka, detektovali su emisiju kiseonika u 35 SNR, a nakon daljeg pregleda, pokazalo se da je sedam njih bogato kiseonikom, jer su pokazivali neobično jake i široke linije kiseonika.

Prema radu, većina otkrivenih SNR-ova ima parove u rendgenskim zracima, koji imaju sjaj u rasponu od 10–100 undeciliona erg/s. Astronomi su primetili da je ovo blizu granice ultra-svetlećih izvora rendgenskih zraka (ULKSs) i oko Edingtonove granice objekata mase neutronske zvezde.

Štaviše, zbog sličnosti između otkrivenih SNR-ova bogatih kiseonikom i starih supernova/mladih SNR-ova, istraživači su sproveli pretragu za poznatim SNe na lokacijama SNR-ova u uzorku. Međutim, takvi SNE nisu pronađeni.

Sumirajući rezultate, autori rada su primetili da je njihova studija dodatno naglasila retkost ostataka supernove bogatih kiseonikom. Oni planiraju da prošire svoju novu metodu na druge obližnje galaksije, nadajući se da će otkriti više SNR-ova bogatih kiseonikom, što bi moglo baciti više svetla na poreklo i svojstva ovih ostataka.