Metali povezani sa progresijom nakupljanja štetnog plaka u arterijama

Metali povezani sa progresijom nakupljanja štetnog plaka u arterijama

Izloženost metalima usled zagađenja životne sredine povezana je sa povećanim nakupljanjem kalcijuma u ​​koronarnim arterijama na nivou koji je uporediv sa tradicionalnim faktorima rizika kao što su pušenje i dijabetes, prema studiji škole javnog zdravlja Mailman Univerziteta Kolumbija.

Nalazi podržavaju činjenicu da su metali u telu povezani sa progresijom nakupljanja plaka u arterijama i potencijalno pružaju novu strategiju za upravljanje i prevenciju ateroskleroze. Rezultati su objavljeni u Journal of the American College of Cardiology.

„Naši nalazi naglašavaju važnost razmatranja izloženosti metalima kao značajnog faktora rizika za aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti“, rekla je dr Ketlin E. Mekgrou, naučnica postdoktorskog istraživanja u oblasti zdravstvenih nauka o životnoj sredini u školi Kolumbija Mailman i vodeći autor studije. studija. „Ovo bi moglo dovesti do novih strategija prevencije i lečenja koje ciljaju na izloženost metalu.“

Ateroskleroza je stanje u kojem se arterije sužavaju i očvršćavaju zbog nakupljanja plaka, koji može ograničiti protok krvi i uzrokovati stvaranje ugrušaka. To je osnovni uzrok srčanog udara, moždanog udara i bolesti perifernih arterija (PAD), najčešćih oblika kardiovaskularnih bolesti (KVB). Ateroskleroza uzrokuje kalcijum koronarne arterije (CAC), koji se može meriti neinvazivno tokom vremena da bi se predvideli budući srčani događaji.

Izloženost zagađivačima životne sredine kao što su metali je novopriznati faktor rizika za KVB, ali nema mnogo istraživanja o njegovoj povezanosti sa CAC.

Istraživači u ovoj studiji pokušali su da utvrde kako nivoi metala u urinu, biomarkeri izloženosti metalima i unutrašnje doze metala utiču na CAC.

Istraživači su koristili podatke iz Multi-etničke studije ateroskleroze (MESA), prateći 6.418 muškaraca i žena starosti 45–84 godine iz različitih rasnih sredina bez kliničkih KVB, da bi izmerili nivoe metala u urinu na početku studije 2000–2002. Ispitivali su neesencijalne (kadmijum, volfram, uranijum) i esencijalne (kobalt, bakar, cink) metale, oboje uobičajene u populaciji SAD i povezane sa KVB.

Široko rasprostranjeno zagađenje kadmijumom, volframom, uranijumom, kobaltom, bakrom i cinkom dolazi od poljoprivredne i industrijske upotrebe kao što su đubriva, baterije, proizvodnja nafte, zavarivanje, rudarstvo i proizvodnja nuklearne energije. Duvanski dim je glavni izvor izloženosti kadmijumu.

Rezultati su pokazali da izlaganje metalu može biti povezano sa aterosklerozom tokom 10 godina povećanjem koronarne kalcifikacije.

Upoređujući najviši i najniži kvartil kadmijuma u ​​urinu, nivoi CAC su bili 51% viši na početku i 75% viši tokom 10-godišnjeg perioda. Za urinarni volfram, uranijum i kobalt, odgovarajući nivoi CAC u periodu od 10 godina bili su 45%, 39% i 47% viši, respektivno.

Za bakar i cink, odgovarajuće procene su pale sa 55% na 33% i sa 85% na 57%, respektivno, nakon prilagođavanja faktorima kao što su kardiovaskularni faktori rizika kao što su krvni pritisak i lekovi za krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes melitus.

Nivoi metala u urinu takođe su varirali prema demografskim karakteristikama. Viši nivoi metala u urinu primećeni su kod starijih učesnika, kineskih učesnika i onih sa manje obrazovanja. Učesnici iz Los Anđelesa su imali značajno više nivoe volframa i uranijuma u ​​urinu, i nešto više nivoe kadmijuma, kobalta i bakra.

Raniji rad o aterosklerozi (MESA) istraživačkog tima proučavao je metodologiju za validaciju koncentracija ultra-elemenata u tragovima u urinu za male količine uzoraka u velikim epidemiološkim studijama.

„Postoje male količine ovih metala koje se mogu naći svuda, ali ova studija istinski ističe da čak i mala izloženost utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema“, rekla je dr Katrin Šiling, docentka za zdravstvene nauke o životnoj sredini u školi Kolumbija Mailman.

„Čak i uz napore da kontrolišemo izloženost metalima u vodi, vazduhu i hrani, moramo posvetiti više pažnje analizi toksičnih metala u populaciji radi prevencije i intervencije izloženosti.“

„Zagađenje je najveći ekološki rizik za kardiovaskularno zdravlje“, rekao je McGrav. „S obzirom na rasprostranjenu pojavu ovih metala usled industrijskih i poljoprivrednih aktivnosti, ova studija poziva na povećanu svest i regulatorne mere za ograničavanje izloženosti i zaštitu kardiovaskularnog zdravlja.

Ograničenja studije uključuju nedostupnost mera prelaza plaka u MESA, promene u izvorima izloženosti i druge faktore koji izazivaju varijabilnost određenih izmerenih metala, i potencijal za zaostalo i nepoznato zbunjivanje vremenski promenljivih merenja izloženosti.

Više informacija: Nivoi metala u urinu i kalcifikacija koronarnih arterija: Longitudinalni dokazi u multietničkoj studiji ateroskleroze, časopis Američkog koledža za kardiologiju (2024). DOI: 10.1016/j.jacc.2024.07.020

Istražite dalje