UN: Svet je skrenuo sa puta u borbi protiv klime, ali veštačka inteligencija bi mogla da pomogne

UN: Svet je skrenuo sa puta u borbi protiv klime, ali veštačka inteligencija bi mogla da pomogne

Svet je i dalje daleko na putu u rešavanju klimatske krize, ali UN su u sredu izrazile nadu da će veštačka inteligencija i druge najsavremenije tehnologije pomoći u rešavanju ogromnih izazova.

U novom izveštaju, Ujedinjene nacije su upozorile da ciljevi postavljeni u Pariskom klimatskom sporazumu iz 2015. godine, koji imaju za cilj da zadrže porast globalne temperature ispod 1,5 Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, izgleda da izmiču, sa katastrofalnim posledicama.

U višeagencijskom izveštaju „United in Science“, kojim koordinira Svetska meteorološka organizacija UN, ističe se da su koncentracije gasova staklene bašte dostigle rekordne nivoe, podstičući povećanje temperature u budućnosti.

„Nauka je jasna: daleko smo od postizanja globalnih klimatskih ciljeva“, rekla je šefica SMO Selest Saulo novinarima u Ženevi.

Ako trenutna politika ostane nepromenjena, u izveštaju se upozorava da sada postoji dve trećine verovatnoće da će globalno zagrevanje u ovom veku dostići 3 stepena Celzijusa.

Saulo je rekao da je 2023. već bila najtoplija godina u istoriji „sa ogromnom razlikom“ i da je prvih osam meseci ove godine pratio isti trend.

„Objavljujemo crvenu uzbunu za planetu“, rekla je ona.

Istovremeno, Saulo je naglasio da „postoji nada“.

„Moramo imati nadu zbog budućih generacija.

Objavljen uoči Samita budućnosti UN-a u Njujorku ovog vikenda, izveštaj ukazuje na napredak u prirodnim i društvenim naukama i tehnološkim inovacijama.

„Oni bi mogli da promene igru za prilagođavanje klimatskim promenama, smanjenje rizika od katastrofa i održivi razvoj“, insistirao je Saulo.

AI i mašinsko učenje posebno bi mogli da budu „transformativne tehnologije“, navodi se u izveštaju, sugerišući da bi mogli „revolucionisati vremensku prognozu i opremiti društvo boljim alatima za reagovanje i prilagođavanje klimatskim promenama“.

Tehnologije, koje ubrzano poboljšavaju sposobnost obrade ogromne količine podataka, mogle bi da učine vešto modeliranje vremena bržim, jeftinijim i dostupnijim, omogućavajući „promenu paradigme u predviđanju ekstremnih i opasnih vremenskih događaja“, navodi se u saopštenju.

Izveštaj je takođe istakao veliki napredak u svemirskim posmatranjima Zemlje, koja su „otvorila nove granice“ u razumevanju vremena, klime, vode i ekoloških obrazaca.

Satelitske tehnologije, na primer, omogućavaju ekstremne vremenske prognoze u teško dostupnim regionima i mestima na kojima nedostaju posmatranja sa zemlje.

SMO je priznala da nove tehnologije takođe mogu biti štetne za klimatske akcije, na primer zbog značajnog korišćenja energije.

Saulo je pozvao zemlje da „uvedu kontrolu kako bi ovaj razvoj događaja bio u korist globalne zajednice, … i da izbegnu negativne uticaje“.