Ova čuvena Van Gogova slika ima zapanjujuće tačnu fiziku

Ova čuvena Van Gogova slika ima zapanjujuće tačnu fiziku

Holandski slikar Vincent van Gog je stvorio remek-delo „Zvezdana noć“ 1889. godine, koje se ističe svojom evokativnošću i dinamičnim prikazom neba. Nova analiza potvrđuje da su potezi četkice u ovom delu u skladu sa fizikom turbulencije u Zemljinoj atmosferi i šire. Fizičar Iongkiang Huang sa Univerziteta Sjamen u Kini ističe da slika pokazuje duboko razumevanje prirodnih fenomena.

Van Gogov precizan prikaz turbulencije sugeriše na detaljno posmatranje kretanja oblaka i atmosfere, kao i urođen osećaj za dinamiku neba. Istraživači su koristili digitalnu sliku visoke rezolucije remek-dela kako bi analizirali poteze četkicom u vrtlozima na nebu. Rezultati ukazuju da Van Gog nije samo prikazao veličine vrtloga, već i njihove relativne udaljenosti i intenzitet u skladu sa fizičkim zakonima koji upravljaju turbulentnim tokovima.

Studija je takođe otkrila da se turbulencija u Zvezdanoj noći može videti i u molekularnim oblacima u svemiru, pružajući dublje razumevanje umetnikovog intuitivnog sagledavanja fizike prirode. Umetnik je uspeo da uhvati kompleksnost turbulencije ne samo u prikazu neba, već i u samom procesu slikanja.

Buduća istraživanja u oblasti slikanja turbulentnih tokova mogu dodatno doprineti razumevanju Van Gogovog genijalnog prikaza prirodnih fenomena. Studija je objavljena u časopisu „Physics of Fluids“.