Naučnici pronašli 3.600 hemikalija za pakovanje hrane u ljudskim telima

Naučnici pronašli 3.600 hemikalija za pakovanje hrane u ljudskim telima

Više od 3.600 hemikalija koje se koriste za pakovanje ili pripremu hrane otkriveno je u ljudskim telima, od kojih su neke opasne po zdravlje, dok se o drugima malo zna, navodi se u studiji objavljenoj u utorak. Smatra se da oko 100 ovih hemikalija izazivaju „veliku zabrinutost“ za ljudsko zdravlje, prema vodećem autoru studije Birgit Geueke iz Fondacije za pakovanje hrane, nevladine organizacije sa sedištem u Cirihu. Neke od ovih hemikalija su relativno dobro proučene i već su pronađene u ljudskim telima, kao što su PFAS i bisfenol A – oba su meta zabrane.

Ali malo se zna o zdravstvenim efektima drugih, rekao je Geueke za AFP, pozivajući na dodatna istraživanja o tome kako se hemikalije koje se koriste u ambalaži na kraju progutaju zajedno sa hranom. Istraživači su prethodno katalogizirali oko 14.000 hemikalija u kontaktu sa hranom (FCC), koje su sposobne da „migriraju“ u hranu iz ambalaže od plastike, papira, stakla, metala ili drugih materijala. Mogu doći i iz drugih delova procesa pravljenja hrane, kao što su pokretne trake ili kuhinjski pribor. Istraživači su zatim tražili ove hemikalije u postojećim bazama podataka biomonitoringa, koje prate hemikalije u ljudskim uzorcima.

Tim je očekivao da će pronaći nekoliko stotina FCC-a, rekao je Geueke. Umesto toga, bili su iznenađeni kada su pronašli 3.601 – četvrtinu svih poznatih FCC-a. Geueke je naglasio da ova studija ne može da pokaže da su sve ove hemikalije nužno završile u telima iz ambalaže hrane, jer su „mogući i drugi izvori izloženosti“. Među hemikalijama koje izazivaju veliku zabrinutost bile su brojne PFAS, poznate i kao hemikalije zauvek, koje su poslednjih godina otkrivene u mnogim delovima ljudskog tela i povezane sa nizom zdravstvenih problema.

Otkriven je i bisfenol A, hemikalija koja ometa hormone i koja se koristi za proizvodnju plastike, a koja je već zabranjena za flašice za bebe u mnogim zemljama. Još jedna hemikalija koja ometa hormone bili su ftalati, koji se povezuju sa neplodnošću. Manje se zna o oligomerima, koji su takođe nusproizvodi proizvodnje plastike. Skoro da nema dokaza o efektima ovih hemikalija na zdravlje, rekao je Geueke. Kada je u pitanju toksikologija, stara izreka je da „doza stvara otrov“.

Ograničenje studije bilo je to što nije moglo da se kaže da li postoje posebno visoke koncentracije neke od hemikalija, priznao je Geueke. Ali ona je upozorila da ove hemikalije mogu da komuniciraju jedna sa drugom, ukazujući na jedan uzorak koji je imao do 30 različitih PFAS. Geueke je preporučila ljudima da smanje vreme kontakta sa ambalažom – i da izbegavaju zagrevanje hrane u ambalaži u kojoj je stigla.

Duane Mellor, stručnjak za medicinu zasnovanu na dokazima na britanskom univerzitetu Aston i nije uključen u istraživanje, pohvalio je „veoma temeljan rad“. „Međutim, to ne pokriva koliko smo ovih hemikalija izloženi i nagoveštava druge izvore ovih hemikalija u našem okruženju“, rekao je on za AFP. Umesto da bude „neopravdano uznemiren“, Melor je predložio da ljudi „zahtevaju bolje podatke i minimiziraju nepotrebno izlaganje hemikalijama koje na kraju mogu uticati na naše zdravlje“.

Neke od hemikalija se takođe već suočavaju sa zabranama. Evropska unija je u završnoj fazi zabrane upotrebe PFAS-a u ambalaži za hranu. EU je takođe predložila sličnu zabranu bisfenola A od kraja ove godine. Studija je objavljena u časopisu Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.