Samo jedna doza postojeće vakcine mogla bi sprečiti infekciju Mpoksom

Samo jedna doza postojeće vakcine mogla bi sprečiti infekciju Mpoksom

Mpoks (ranije poznat kao boginje majmuna) je virusna infekcija koja se može sprečiti samo jednom dozom postojeće vakcine, otkriva nova studija.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne u usporavanju globalne epidemije mipoksa, koju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila vanrednom situacijom za javno zdravlje od međunarodnog značaja još u julu 2022.

U to vreme, SZO je preporučila da bi ciljana upotreba vakcina protiv malih boginja druge ili treće generacije mogla pomoći, ali od tada je bilo malo kliničkih ili stvarnih podataka o efikasnosti ovog pristupa. Velike boginje su virusna bolest povezana sa mpoksom koja se može sprečiti vakcinom.

Razvoj novih lekova i vakcina može da zahteva vreme i novac koji bi inače mogao da se potroši na uvođenje, tako da je odlična vest da bi postojeća vakcina mogla biti efikasna u prevenciji mpoksa.

Opservacione studije sprovedene od objave SZO sugerišu da bi modifikovana vakcina Ankara-Bavarska nordijska (MVA-BN) vakcina mogla biti efikasna od 36 do 86 procenata u prevenciji mipoksa.

Tim koji stoji iza nove studije, koju vodi lekarka za javno zdravlje Christine Navaro iz javnog zdravlja Ontario i Univerziteta u Torontu, priznaje da su podaci opservacije skloni pristrasnosti, što može dovesti do pogrešnih ili netačnih rezultata.

Ali u ovoj hitnoj situaciji, u kojoj se infekcije mipoksom ponovo povećavaju na globalnom nivou, a „najopasniji“ soj koji se još širi Afrikom, opservacijski nalazi – gde se studija oslanja na postojeću intervenciju za testiranje hipoteze – mogu brzo ponuditi preko potrebna rešenja .

Tako su istraživači primenili principe dizajna randomizovanih ispitivanja – zlatni standard za testiranje efikasnosti leka – na analizu podataka posmatranja. Tehnika se naziva emulacija ciljanog suđenja i može da proceni uzročni efekat vakcine uz minimiziranje pristrasnosti.

3.204 MVA-BN vakcinisanih muškaraca u studiji, svi iz Ontarija u Kanadi, primili su jednu dozu pre izlaganja mpoksu, koji je stigao u Ontario negde između juna 2022. i novembra 2022.

Poređenja radi, ova grupa je uparena sa 3.204 muškarca koji nisu primili vakcinu. Ako se neko od muškaraca u ovoj grupi vakciniše tokom perioda istraživanja, dodaje se još jedan nevakcinisani muškarac – tako da nikome nije uskraćen pristup vakcini, oni su jednostavno proučavani kao kontrole dok su bili „u redu“.

Tokom perioda istraživanja, dijagnostikovana je 71 infekcija mepoksom, od kojih je 21 bila iz vakcinisane grupe, a 50 iz nevakcinisane grupe.

Ovo postavlja procenjenu efikasnost jedne doze vakcine na 58 procenata.

Takođe su otkrili da MVA-BN nije povezan sa smanjenom stopom infekcije mpoksom tokom prvih 14 dana nakon vakcinacije, najverovatnije zato što je bilo prerano da telo razvije adekvatan odgovor antitela.

I dok nije iznenađujuće da bi bilo potrebno neko vreme da vakcina učini svoju magiju, ovo otkriće daje dodatnu podršku da je vakcina specifičan uzrok smanjene infekcije mipoksom među vakcinisanom kohortom.

„Iako je MVA-BN odobren u Kanadi kao serija od dve doze u razmaku od 28 dana, Ontario je u početku koristio strategiju štede doze tako da su kandidati za vakcinu mogli da prime samo jednu dozu zbog zabrinutosti zbog ograničenog snabdevanja vakcinom“, pišu autori.

Program sa dve doze sproveden je u Ontariju krajem septembra 2022, ali premalo učesnika je primilo tu drugu dozu da bi istraživači procenili njenu efikasnost u trenutnoj studiji.

„Naši nalazi jačaju dokaze da je MVA-BN efikasan u prevenciji infekcije mpokom i da bi trebalo da bude dostupan i pristupačan zajednicama u opasnosti“, zaključuju autori.