Socioekonomska nejednakost povezana sa povećanim rizikom od makularne degeneracije povezane sa uzrastom

Socioekonomska nejednakost povezana sa povećanim rizikom od makularne degeneracije povezane sa uzrastom

Nedavna studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jiao Tong u Šangaju i Univerziteta Fudan otkrila je značajnu povezanost između nejednakosti socioekonomskog statusa (SES) i rizika od razvoja makularne degeneracije (AMD) povezane sa starenjem.

Objavljena u Health Data Science, studija naglašava kako zdrav način života može ublažiti neke od rizika povezanih sa niskim SES-om.

Socioekonomski dispariteti su dugo bili problem u različitim zdravstvenim ishodima. Ova studija, koju su vodili saradnik istraživač Huikun Jia i profesor Ksiaodong Sun sa odeljenja za oftalmologiju u Opštoj bolnici u Šangaju, ima za cilj da istraži uticaj nejednakosti SES-a na učestalost AMD, vodećeg uzroka slepila među starijim osobama. Prethodne studije su sugerisale potencijalnu vezu, ali su bile ograničene njihovim dizajnom poprečnog preseka ili malim veličinama uzoraka.

Koristeći podatke iz UK Biobank, istraživači su sproveli prospektivnu kohortnu studiju koja je uključivala 316.663 sredovečnih i starijih osoba. SES je određen analizom latentne klase s obzirom na obrazovanje, prihode domaćinstva i status zaposlenja. Takođe su ispitani faktori zdravog načina života, kao što su pušenje, konzumacija alkohola i fizička aktivnost (PA).

„Naša studija je identifikovala značajnu povezanost između SES nejednakosti i učestalosti AMD-a“, rekao je Huikun Jia. „Naročito je na vezu uticalo ponašanje u životnom stilu, posebno fizička aktivnost. Otkrili smo da je pušenje posredovalo povezanosti sa niskim SES-AMD, dok je visoka konzumacija alkohola smanjila zaštitni efekat visokog SES-a.“

Tokom 12,2 godine praćenja, 6.355 učesnika je dijagnostikovano sa AMD. Oni sa srednjim i niskim SES-om imali su 10% i 22% povećan rizik od AMD-a, respektivno, u poređenju sa osobama sa visokim SES-om. Utvrđeno je da fizička neaktivnost pogoršava ovu povezanost, naglašavajući važnost promovisanja redovne fizičke aktivnosti, posebno među onima sa niskim SES-om.

„Naši nalazi naglašavaju univerzalne prednosti pozitivnog prilagođavanja životnog stila“, dodao je Jia. „Podsticanje fizičke aktivnosti i prestanak pušenja među pojedincima sa niskim SES-om, i smanjenje potrošnje alkohola među grupama sa visokim SES-om, moglo bi ublažiti njihovu podložnost AMD-u.

Gledajući unapred, istraživački tim planira da istraži dodatne preventivne mere za AMD kako bi smanjio opterećenje bolesti. „Naš krajnji cilj je da poboljšamo kvalitet života starijih tako što ćemo se baviti nejednakostima SES-a i promovisati izbor zdravog načina života“, rekao je profesor Ksiaodong Sun.