Bojenje tkiva zasnovano na AI može otkriti amiloidne naslage bez hemijskih mrlja ili polarizacione mikroskopije

Bojenje tkiva zasnovano na AI može otkriti amiloidne naslage bez hemijskih mrlja ili polarizacione mikroskopije

Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) uveli su revolucionarni pristup u snimanju i otkrivanju naslaga amiloida u uzorcima tkiva. Inovativna metoda koristi duboko učenje i autofluorescentnu mikroskopiju da bi se postiglo virtuelno dvolomno slikanje i histološko bojenje, eliminišući potrebu za slikanjem polarizacije i tradicionalnim hemijskim mrljama kao što je Kongo crveno.

Sistemska amiloidoza, stanje koje karakteriše akumulacija pogrešno savijenih proteina u organima i tkivima, predstavlja značajne dijagnostičke izazove. Amiloidoza pogađa nekoliko miliona ljudi svake godine, što često dovodi do ozbiljnog oštećenja organa, srčane insuficijencije i visoke stope smrtnosti ako se ne dijagnostikuje i ne leči rano.

Tradicionalno, bojenje Kongo crvenom bojom pod mikroskopijom polarizovane svetlosti je zlatni standard za vizuelizaciju amiloidnih naslaga. Međutim, ova metoda je radno intenzivna, skupa i podložna je varijabilnosti koja može dovesti do lažnih dijagnoza.

Nova tehnika, detaljno opisana u Nature Communications, koristi jednu neuronsku mrežu za transformaciju autofluorescentnih slika tkiva bez oznaka u slike svetlog polja i polarizovane mikroskopije visoke vernosti koje odražavaju one dobijene tradicionalnim histohemijskim bojenjem i polarizacionom mikroskopom.

Tehnika je testirana na uzorcima srčanog tkiva, pokazujući da virtuelno obojene slike pružaju doslednu i pouzdanu identifikaciju amiloidnih uzoraka u poređenju sa tradicionalnim metodama, takođe eliminišući potrebu za hemijskim bojenjem i specijalizovanim polarizacionim mikroskopima, potencijalno ubrzavajući dijagnozu i smanjujući troškove.

Ovaj virtuelni proces bojenja ne samo da odgovara, već u nekim slučajevima i prevazilazi kvalitet konvencionalnih metoda, što su potvrdili višestruki patolozi sertifikovani od strane UCLA, kao i USC i Hadassah Hebrev Universiti Medical Center.

Dr Ajdogan Ozkan, stariji autor studije i Volgenau katedra za inženjerske inovacije na UCLA, objašnjava: „Naš model dubokog učenja može da izvrši transformaciju slike od autofluorescencije do dvoloma i od autofluorescencije do svetlosnog polja, nudeći pouzdanu, doslednu , i isplativa alternativa tradicionalnim histološkim metodama.

„Ovaj napredak bi mogao u velikoj meri povećati brzinu i tačnost dijagnoze amiloidoze, smanjujući rizik od lažnih negativnih rezultata i poboljšavajući ishode pacijenata.

Nalazi studije sugerišu da bi ovaj virtuelni pristup bojenju mogao biti neprimetno integrisan u postojeće kliničke tokove rada, olakšavajući šire usvajanje digitalne patologije. Metoda ne zahteva specijalizovane optičke komponente i može se primeniti na standardnim digitalnim patološkim skenerima, što je čini pristupačnom za širok spektar zdravstvenih ustanova.

„Ova inovacija predstavlja značajan korak napred u oblasti patologije amiloidoze“, rekao je dr Ozcan. „To ne samo da pojednostavljuje dijagnostički proces, već ima i potencijal za proširenje upotrebe digitalne patologije u rutinskoj kliničkoj praksi, posebno u okruženjima sa ograničenim resursima.“

Istraživači planiraju da prošire svoje procene na druge tipove tkiva, kao što su bubrezi, jetra i slezina, kako bi dodatno potvrdili kliničku korisnost modela u različitim manifestacijama amiloidoze. Oni takođe imaju za cilj da istraže razvoj automatizovanih sistema za detekciju kako bi pomogli patolozima da identifikuju problematična područja, potencijalno poboljšajući dijagnostičku tačnost i smanjujući lažne negativne rezultate.