Evropski problemi sa električnim vozilima nastaju u briselskoj fabrici Audija

Evropski problemi sa električnim vozilima nastaju u briselskoj fabrici Audija

Ispred fabrike Audija u Briselu, koju je nemački proizvođač automobila opisao kao „kolevku” svog električnog pogona, oko 200 radnika na piketiranju okupilo se oko lomače u jutarnjoj kiši.

Kompanija razmatra zatvaranje fabrike, što je potez za koji analitičari kažu da je simptomatičan za probleme koji pogađaju širu evropsku industriju električnih automobila, usred niske potražnje i konkurencije iz Kine.

Audi je podružnica Folksvagena, koja je ranije ovog meseca objavila da razmatra korak bez presedana zatvaranja proizvodnih pogona u Nemačkoj.

Sa 3.000 radnih mesta na liniji, briselski radnici započeli su produženi štrajk, sa velikim demonstracijama koje su planirane u glavnom gradu u ponedeljak i napuštanjima drugde u znak solidarnosti.

Neki su spavali u šatorima ispred modernog objekta, koji je prešao na proizvodnju električnih vozila (EV) 2018. nakon 70 godina proizvodnje modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Zeznuli su sa strujom“, rekao je Karim Čavki, 52, radnik na protestima.

„Hteli su da inoviraju. Hteli smo da budemo pilot postrojenje, ali su ga zabili u zid. Nije uspelo i sada smo mi ti koji će platiti.“

Evropa se utrkivala u proizvodnji više električnih vozila u okviru svoje zelene tranzicije, dok sat otkucava do roka za EU ​​da postepeno ukine prodaju automobila na fosilna goriva do 2035. godine.

Ali prodaja se borila da uzleti.

Nove registracije su u julu pale za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu širom kontinenta, prema podacima Evropske unije.

Ovo je delimično bilo zbog postepenog ukidanja nekih subvencija, ali je slabljenje potražnje podstaklo zabrinutost u vezi sa sektorom.

Potencijalno zatvaranje fabrike u belgijskoj prestonici bilo je „prvi efekat“ izazova sa kojima se suočavaju evropski proizvođači automobila, rekao je Felipe Munjoz, analitičar kompanije za automobilske podatke Jato Dinamics.

Jeftinija kineska vozila su zasitila tržište, dok potrošači tek treba da se zagreju za EV, koja imaju veće prvobitne troškove i imaju tendenciju da brže gube vrednost, rekao je on.

Audi nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Najavljujući da razmatra zatvaranje lokacije u Briselu u julu, kompanija je saopštila da je potražnja za vrhunskim K8 e-tronom koji se tamo proizvodi opala i da je fabrika patila od visokih logističkih i proizvodnih troškova.

„Evropa je previše zaostala“, rekao je Čavki, radnik na montaži, nosi crnu kapu i kratku, prosedu bradu.

„Da li ste ikada videli kineske automobile? Oni su mnogo napredniji“, dodao je on, skrivajući se sa drugima pod sindikalnim krovom.

Nekoliko kilometara dalje, u sedištu Evropske unije razmatraju se planovi za uvođenje uvoznih dažbina do 36 odsto na električna vozila uvezena iz Kine.

EU je u julu odlučila da uvede dodatne carine nakon što je istraga protiv subvencija zaključila da su proizvođači automobila u Kini nepravedno imali koristi od državnih subvencija.

Ali taj potez naišao je na otpor nekih zemalja, uključujući Španiju i Nemačku, koje se plaše štete po trgovinske veze sa Pekingom.

U prošlonedeljnom izveštaju bivšeg šefa Evropske centralne banke Marija Dragija navodi se da će tarife „pomoći da se izjednače uslovi za igru“.

Ali bio je potreban „industrijski akcioni plan“ da bi se pomoglo evropskim proizvođačima da prođu i nastave svoj put ka dekarbonizaciji.

„Ove kompenzacijske dažbine mogu kompanijama dati oduška“, rekao je Conor McCaffrei, analitičar Bruegel-a, briselskog istraživačkog centra.

„Ali oni sami po sebi neće biti dovoljni. Produktivnost i konkurentnost takođe treba da se masovno povećaju.“

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je novi „Clean Industrial Deal“ za usmeravanje investicija ka infrastrukturi i industriji u prvih 100 dana nakon što njen novi tim preuzme dužnost kasnije ove godine.

Ali to bi moglo doći prekasno za briselske radnike Audija koji se suočavaju sa izgledom nezaposlenosti.

„Njihov bes je veoma legitiman, veoma razumljiv, pogotovo što Audi nije baš jasan u pogledu svojih planova“, rekao je za AFP Bernar Klerfajt, ministar zadužen za zapošljavanje za briselski region.

Kompanija je dobila oko 27 miliona evra (30 miliona dolara) javnog finansiranja kako bi pomogla u prekvalifikaciji radnika kada je proizvodnju pretvorila u električnu, napomenuo je on.

Belgijski sindikati pozvali su u ponedeljak na štrajk širom zemlje u znak protesta protiv potencijalnih otpuštanja, usred glasina o mogućem stranom kupcu.

„Ne znamo ništa, ostavljaju nas u mraku“, rekao je otac jednog deteta Regis Lauvereins, 32. „Osećamo se napušteno.“