Više od 25 miliona obavljenih pravnih poslova za 10 godina javnog beležništva u Srbiji

Više od 25 miliona obavljenih pravnih poslova za 10 godina javnog beležništva u Srbiji

Javnobeležnička komora Srbije saopštila je da je javno beležništvo, za 10 godina od kako funkcioniše u Srbiji, obavilo više od 25 miliona pravnih poslova, čime je kako su ocenili, rasteretilo rad pravosuđa, ubrzalo pravni promet i zaštitilo prava stranaka.

Najveći broj poslova, kako se dodaje u saopštenju, odnosno oko 80 odsto su javnobeležničke overe, dok oko 10 odsto čine solemnizovane (potvrđene i overene) isprave.

„U poslednjih 10 godina, od kada ugovore o prometu nepokretnosti solemnizuju javni beležnici, u potpunosti su sprečene duple prodaje nepokretnosti, koje su ranije dovodile do velikog broja sporova i zbog kojih je štetu pretrpeo veliki broj građana“, navela je ta komora.

Dodali su da je javnim beležnicima u tom periodu do sada povereno oko 1,4 miliona predmeta ostavinskih postupaka, kao i da se većina tih predmeta rešava u roku od nekoliko meseci.

„Broj izjavljenih žalbi na ostavinska rešenja koja donose javni beležnici je na nivou od 0,5 odsto, dok je broj preinačenih rešenja ispod 0,1 odsto. Javnobeležnička komora je ocenila da ovi podaci nedvosmisleno svedoče o kvalitetu rada u ovoj oblasti“, piše u saopštenju.

U Srbiji danas radi 231 javni beležnik, u čijim kancelarijama radi još oko 1.500 saradnika – javnobeležničkih pomoćnika, saradnika, pripravnika, kao i administrativnog osoblja.

Javni beležnici, kako je navela komora, godišnje urade u proseku oko 300.000 besplatnih overa, od kojih su najveći broj dokumenti potrebni za upis u srednje škole i na fakultete, ali je veliki broj i besplatnih overa urađenih za ostvarivanje prava iz sistema socijalne zaštite.

„Na ovaj način, građanima se godišnje uštedelo najmanje 54 miliona dinara“, tvrdi Javnobeležnička komora Srbije.