Bajden traži produženje za isporuku 5,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Bajden traži produženje za isporuku 5,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Bajdenova administracija je zatražila od Kongresa proširenje predsedničkog ovlašćenja za povlačenje oružja kako bi se osiguralo da 5,8 milijardi dolara vojne pomoći bude dostupno Ukrajini nakon 30. septembra. Ova inicijativa je prema informacijama sa sajta The Hill.

Predlog za produženje ovlašćenja je uključen u rezoluciju koju je podneo predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson. Situacija je takva da se novac suočava sa rokom „iskoristi ili izgubi“ do kraja ovog meseca.

General-major Pat Rajder, sekretar za štampu Pentagona, izjavio je da u ukrajinskom predsedničkom fondu za povlačenje sredstava trenutno stoji 5,9 milijardi dolara, pri čemu će skoro sav taj novac biti dostupan do kraja fiskalne godine, osim 100 miliona dolara.

U slučaju da se produženje ne odobri, postoji mogućnost da Bajdenova administracija obezbedi 5,8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini pre 1. oktobra, a preostali iznos bi se koristio za slanje opreme tokom ostatka godine. Međutim, ova opcija nije najpoželjnija.

Pomoćnik iz Kongresa je izjavio za The Hill da bi dodela cele sume od 5,8 milijardi dolara odjednom mogla naići na pravne izazove, s obzirom na mogućnost da administracija nema ovlašćenja za transfer municije koja trenutno nije u zalihi ili se smatra viškom.

Iako je malo verovatno da će proširenje ovlašćenja biti osporeno u merama za zaustavljanje finansiranja, proces usvajanja ovog zakona može biti otežan zbog prethodnih političkih sukoba, kao što je bivši predsednik Tramp insistirao na zakonu koji zahteva dokaz o državljanstvu za glasanje, što demokrate smatraju neprihvatljivim. Važno je napomenuti da neprijavljeni državljani već nemaju pravo glasa na saveznim izborima.

Pomoćnik iz Kongresa je istakao da je podrška Ukrajini važno pitanje koje ne bi smelo biti žrtva političkih igara trenutno prisutnih u Kongresu.