Južni Sudan odlaže decembarske izbore za dve godine navodeći kao razlog nepotpune pripreme

Južni Sudan odlaže decembarske izbore za dve godine navodeći kao razlog nepotpune pripreme

Vlada u Južnom Sudanu odložila je izbore zakazane za decembar za dve godine, navodeći potrebu da se završe procesi poput popisa stanovništva, izrade trajnog ustava i registracije političkih partija.

Predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost Tut Gatluak rekao je u petak da će produženje pružiti priliku da se završe kritični procesi pre novog datuma izbora 22. decembra 2026. godine.

Ovo je drugi put da zemlja, koja je stekla nezavisnost 2011. godine, odlaže izbore i produžava prelazni period koji je počeo u februaru 2020. godine.

Predsednik Salva Kiir i njegov bivši rival koji je postao zamenik, Riek Mačar, potpisali su mirovni sporazum 2018. godine kojim je okončan petogodišnji građanski rat u kojem je poginulo više od 400.000 ljudi.

Ministar za poslove kabineta Martin Elia Lomuro rekao je da je produženje usledilo nakon preporuka i izbornih institucija i sektora bezbednosti.

Prošlog meseca, predsedavajući Nacionalne izborne komisije, prof. Abednego Akok, rekao je za Asošijeted pres da zemlja stoji iza izbornog kalendara koji zahteva da registracija birača počne u junu, ali je još uvek na čekanju zbog nedostatka sredstava.

Zemlja prolazi kroz ekonomsku krizu zbog koje državni službenici ne plaćaju skoro godinu dana, nakon što je njen izvoz nafte pogođen oštećenim naftovodom u ratom razorenom susednom Sudanu kroz koji izvozi.

Preko 50 zemalja izlazi na izbore 2024. godine

Mirovni pregovori inicijative Tumaini koji se vode u susednoj Keniji, za koje se veruje da predstavljaju osnovu za uključivanje grupa koje nisu potpisnice radi održavanja mira, takođe su u zastoju.

Novi bezbednosni zakon koji dozvoljava pritvor bez naloga postao je zakon u avgustu uprkos zabrinutosti grupa za ljudska prava da će stvoriti strah uoči izbora.

Andrea Mach Mabior, nezavisni politički analitičar, upozorio je da svaki lažni izbori mogu rezultirati rasipanjem resursa i haosom.

„Izlazak na izbore koji ne ispunjavaju međunarodne standarde biće gubljenje novca“, rekao je Mabior za AP.

Ali drugi poput Edmunda Jakanija, izvršnog direktora Organizacije za napredak u osnaživanju zajednice, rekli su da bi odlaganje izbora ili bilo kakvo produženje prelaznog perioda stvorilo mogućnost izbijanja nasilja širom krhke zemlje.

„Ako ne uspemo da sprovedemo izbore u decembru 2024, šanse da se zemlja pretvori u nasilje su veće nego ako izađemo na izbore“, rekao je Jakani za AP u avgustu.

Zemlji, koja je prošla kroz šokove građanskog rata i klimatskih promena, potrebna je humanitarna pomoć, a procenjuje se da će 9 miliona ljudi — 73% stanovništva zemlje — biti potrebna humanitarna pomoć tokom 2024. godine, prema podacima iz 2024. Pregled humanitarnih potreba UN za Južni Sudan.