Papa Franja: Kina je „obećanje i nada“ za Katoličku crkvu

Papa Franja: Kina je „obećanje i nada“ za Katoličku crkvu

Papa Franja je u petak izjavio da je Kina „obećanje i nada“ za Katoličku crkvu, nudeći opsežne pohvale za Peking na kraju turneje četiri zemlje kroz Aziju i ponovo izrazio nadu da će jednog dana poseta.

Franjini komentari, tokom konferencije za štampu tokom leta na putu kući iz Singapura, došli su u trenutku kada Vatikan ulazi u poslednje nedelje pregovora o obnovi sporazuma iz 2018. o spornom pitanju nominacija za biskupe.

Franjo je izjavio da je „zadovoljan“ procesom, rekavši da se obe strane upuštaju u pregovore u duhu dobre volje. „Zadovoljan sam dijalogom sa Kinom“, rekao je on. „Rezultat je dobar.“

„Kina je za mene iluzija, u smislu da želim da posetim Kinu“, rekao je on. „Sjajna zemlja. Divim se Kini. Poštujem Kinu. To je zemlja sa milenijumskom kulturom, sa sposobnošću za dijalog i razumevanje koje prevazilazi druge sisteme demokratije.

Vatikan godinama radi na pokušaju da poboljša odnose sa Kinom koji su zvanično prekinuti pre više od sedam decenija kada su komunisti došli na vlast. Cilj je da se ujedini oko 12 miliona katolika u zemlji, koji su podeljeni na zvaničnu, državno priznatu crkvu i podzemnu crkvu koja je ostala lojalna Rimu.

Odnosi su dugo bili u zastoju zbog insistiranja Kine na njenom isključivom pravu da imenuje biskupe kao pitanje nacionalnog suvereniteta, dok je Vatikan insistirao na ekskluzivnom pravu pape da imenuje naslednike prvobitnih apostola.

Dogovor iz 2018. nastojao je da pronađe sredinu, iako je Vatikan označio ponovljena kršenja, a Rim je priznao da je to bio loš dogovor, ali jedini koji je mogao da postigne. Potpisan je u vreme kada je Kina pooštravala kontrolu nad svim religijama, posebno hrišćanstvom i islamom, koji se smatraju stranim uvozom i potencijalnim izazovima komunističkoj vlasti.

Sveta stolica pod Franjom se potrudila da proširi na Kinu. Ali njen stav je izazvao kritike posebno od američkih konzervativaca, koji su optužili Vatikan da rasprodaje vernike koji su bili primorani u podzemlje.

Francis je ipak bio optimističan i izgledao je zahvalan na prilici da govori o Kini po povratku iz Azije, regiona u kojem Peking ima toliki uticaj.

„Mislim da je Kina obećanje i nada za crkvu“, dodao je on.