Nemačka poziva na odlaganje zabrane EU na proizvode povezane sa krčenjem šuma, pritisak raste

Nemačka poziva na odlaganje zabrane EU na proizvode povezane sa krčenjem šuma, pritisak raste

Nemačka je postala poslednja zemlja Evropske unije koja je zatražila odlaganje uvođenja zakona EU koji zabranjuje uvoz proizvoda povezanih sa krčenjem šuma. Nemačka vlada je u petak zatražila šestomesečno odlaganje, pomerajući primenu sa kraja 2024. na 1. jul 2025. godine, uz obrazloženje da kompanijama treba više vremena da se prilagode novim pravilima.

„Kompanijama je potrebno dovoljno vremena da se pripreme“, izjavio je nemački ministar hrane i poljoprivrede Cem Oezdemir, upozoravajući da bi lanac snabdevanja mogao da bude poremećen ukoliko pravila budu uvedena pre nego što kompanije budu spremne, što bi imalo negativne posledice za evropsku privredu, male farmere u trećim zemljama i potrošače.

Zakon EU predviđa zabranu uvoza proizvoda kao što su kafa, kakao, soja, drvo, palmino ulje, stoka, štamparski papir i guma, ako su proizvedeni na zemljištu koje je posečeno nakon decembra 2020. godine. Novi zakon ima za cilj smanjenje krčenja šuma koje je povezano sa 16% globalnog krčenja šuma izazvanog uvozom iz EU, prema podacima VVF-a.

Šume igraju ključnu ulogu u apsorpciji ugljenika i borbi protiv klimatskih promena, kao i u očuvanju staništa za mnoge ugrožene vrste. Ipak, zakon je naišao na kritike zbog mogućih ekonomskih posledica, pri čemu je najveća grupa u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija desnog centra, zakon nazvala „birokratskim čudovištem“.

Nemačka se pridružila drugim državama i organizacijama, uključujući Brazil i Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), u izražavanju zabrinutosti zbog brzine i potencijalnog ekonomskog uticaja novog zakona. Kritičari tvrde da zakon nameće značajan teret na poljoprivrednike i firme, posebno one u zemljama koje zavise od izvoza ovih proizvoda.

Brazil, jedan od glavnih izvoznika u EU, nedavno je pozvao na ponovnu procenu zakona, tvrdeći da on povećava troškove proizvodnje i izvoza, posebno za male poljoprivrednike. Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obećao je da će zaustaviti ilegalno krčenje šuma do 2030. godine, ali ističe da novi zakon EU predstavlja izazov za brazilske interese.

Ekološke grupe su izrazile zabrinutost zbog mogućeg odlaganja, naglašavajući hitnost zaštite šuma. „Prošle godine svet je izgubio površinu šume skoro kao Švajcarska“, upozorila je Nikol Polsterer iz NVO Fern. One se plaše da bi razgovori o odlaganju mogli dovesti do potpunog napuštanja zakona.

Zakon predviđa da zemlje izvoznice, koje se smatraju visokorizičnim, moraju imati najmanje 9% svojih proizvoda namenjenih za EU podvrgnutih proverama, uz manje stroge kontrole za zemlje sa nižim rizikom. Dok se čeka odluka Evropske komisije, debate se nastavljaju, uz podsećanje na važnost zaštite šuma i borbe protiv klimatskih promena.