Tramp nije želeo da kaže da li bi stavio veto na nacionalnu zabranu abortusa

Tramp nije želeo da kaže da li bi stavio veto na nacionalnu zabranu abortusa

Bivši predsednik Donald Tramp je više puta odbijao da kaže tokom ovonedeljne debate da li bi stavio veto na nacionalnu zabranu abortusa ako bude ponovo izabran – pitanje koje je odugovlačilo dok je republikanski kandidat promenio svoje stavove o ključnom izbornom pitanju.

U debati u utorak sa potpredsednicom Kamalom Haris, Tramp je rekao da neće potpisati saveznu zabranu abortusa, insistirajući da zabrana ionako neće proći Kongres. Ali je dva puta odbio da kaže da li bi stavio veto na takav zakon ako mu padne na sto. Trampov potpredsednik, senator Džej Di Vens, republikanac iz Ohaja, rekao je prošlog meseca u intervjuu za NBC njuz da će bivši predsednik staviti veto na zabranu.

U odgovoru na moderatore koji su ga uputili na Vensovu izjavu, Tramp je rekao: „Nisam o tome razgovarao sa Džej Dijem, pošteno. I ne smeta mi ako ima određeni stav, ali mislim da nije govorio u moje ime.“

Razmena dolazi dok glasači i zagovornici širom spektra čekaju da Tramp pojasni svoje promenljive stavove o abortusu, a demokrate upozoravaju da bi reproduktivna prava širom zemlje mogla biti ugrožena drugim Trampovim predsedništvom. U međuvremenu, Haris je u utorak uveče istakao podršku za ponovno uspostavljanje saveznog prava na abortus.

„Pružila mu se prilika da razjasni američkom narodu. On to nije mogao da uradi“, rekao je Mini Timmaraju, predsednik nacionalne grupe za prava na abortus Reproduktivna sloboda za sve. „On neće direktno odgovoriti na to pitanje.“

Tokom debate, Tramp je u više navrata uzimao zasluge za imenovanje trojice sudija Vrhovnog suda koji su pomogli da se poništi ustavno pravo na abortus i u velikoj meri se oslanjao na svoj neodoljiv odgovor na pitanja o pravima na abortus: rekavši da to pitanje treba prepustiti državama.

„Ne potpisujem zabranu“, rekao je on, dodajući da „nema razloga za potpisivanje zabrane“ zbog poništavanja presude Roe protiv Vejda, koja je nekada davala federalno pravo na abortus.

On je ponovio da „nije za zabranu abortusa, ali nema veze, jer su to pitanje sada preuzele države“.

„Čitav ovaj ciklus kampanje govorili smo biračima da ne mogu da veruju Donaldu Trampu kada je u pitanju njihova reproduktivna sloboda“, rekla je Dženi Loson, izvršna direktorka Planned Parenthood Votes. „I upravo je sinoć dokazao da je to tačno.“

Nakon debate, Kerol Tobijas, predsednica Nacionalnog komiteta za pravo na život, rekla je da nije iznenađena što Tramp nije rekao da bi podržao nacionalnu zabranu abortusa jer je u prošlosti rekao da je ne bi trebalo da postoji.

Rekla je da se njena grupa nije fokusirala na nacionalnu zabranu „jer se to neće dogoditi. Glasova nema u Kongresu. Znate, predsednik Tramp je rekao da to neće potpisati. Znamo da Kamala Haris neće.

Kristan Hokins, predsednik Studenta za život Amerike, rekao je da se pokret protiv abortusa u velikoj meri ne slaže sa Trampom da bi abortus trebalo prepustiti državama, a u aprilskom otvorenom pismu Trampu, Studenti za život Amerike ga pozivaju da se posveti potpisivanje zakona koji ograničavaju abortus. Ali Hokins je rekao: „To je razgovor koji će se detaljno voditi posle izbora.

Trampov narativ zasnovan na državama jedan je od njegovih pokušaja da izgleda umerenije po pitanju prava na abortus, koja su i dalje široko popularna i koja su se pojavila kao jedna od najvećih ranjivosti GOP-a u novembru.

Šta treba znati o izborima 2024

Timmaraju je rekla da veruje da Tramp sada samo izražava protivljenje nacionalnoj zabrani zbog političkog pritiska i želje da dobije glasove u novembru.

„Verovati mu da je umeren na svom položaju dok je na funkciji nije u dodiru sa stvarnošću“, rekla je ona.

Oko 6 od 10 Amerikanaca smatra da bi njihova država generalno trebalo da dozvoli osobi da izvrši legalan abortus ako ne želi da zatrudni iz bilo kog razloga, prema julskoj anketi koju je sproveo The Associated Press-NORC Centar za istraživanje javnih pitanja. Glasači u sedam država, uključujući konzervativne kao što su Kentaki, Montana i Ohajo, ili su zaštitili prava na abortus ili su pobedili pokušaje da se ona ograniče na izborima u celoj državi u poslednje dve godine.

Trampovi promenljivi stavovi o politici abortusa počeli su kada je bivša zvezda rijaliti TV programa i programer, koji je sebe jednom nazvao „veoma za izbor“, počeo da flertuje sa kandidovanjem za funkciju.

Pre nego što je postao predsednik, Tramp je rekao da bi „zaista podržao zabranu“ u svojoj knjizi „Amerika koju zaslužujemo“, koja je objavljena 2000. godine. On je 2016. rekao da je „za život sa izuzecima“, ali je rekao „da ima da bude neka vrsta kazne” za žene koje traže abortus – poziciju koju je on brzo preokrenuo. Na godišnjem Maršu za život 2018. Tramp je izrazio podršku saveznoj zabrani abortusa nakon 20 nedelja trudnoće.

Nedavno je Tramp sugerisao u martu da bi mogao podržati nacionalnu zabranu abortusa oko 15 nedelja pre nego što je najavio da će to prepustiti državama.

U aprilskom intervjuu časopisu Tajm, Tramp je takođe rekao da bi trebalo da bude prepušteno državama da li da krivično gone žene zbog abortusa ili da li će pratiti trudnoću žena i odbio je da komentariše pristup piluli za abortus mifepriston, koja je bila upletena u intenzivnu pravnu bitku. . Kada su ga pitali o mifepristonu, on je samo rekao da ima „prilično čvrste stavove“ o tom pitanju i obećao da će dati izjavu koja nikada nije došla.

U maju je rekao da je otvoren za propise o kontracepciji pre nego što je odustao od izjave, tvrdeći da su njegovi komentari pogrešno protumačeni.

Takođe se činilo da je Tramp preokrenuo kurs za šestonedeljnu zabranu abortusa na Floridi, koju je ranije nazvao „greškom“ i previše ekstremnom. Prošlog meseca je na kraju rekao da će glasati protiv mere državnog glasanja kojom se pokušava ukinuti zakon i uneti prava na abortus u državni ustav, dan nakon što je, čini se, pokazao da će glasati za tu meru. On je rekao novinarima da je inicijativa „radikalnih“ demokrata i lažno tvrdio da će dozvoliti abortuse do rođenja.