Godišnja potrošačka inflacija u SAD pala je u avgustu na 2,5%, što je najniži nivo u 3 godine

Godišnja potrošačka inflacija u SAD pala je u avgustu na 2,5%, što je najniži nivo u 3 godine

Porast inflacije u SAD posle pandemije dodatno se ublažio prošlog meseca pošto je rast cena u odnosu na prethodnu godinu dostigao trogodišnji minimum, otvarajući put Federalnim rezervama da smanje kamatne stope i verovatno oblikujući ekonomsku debatu u poslednje nedelje predsedničke trke.

Izveštaj Ministarstva rada u sredu pokazao je da su potrošačke cene u avgustu porasle za 2,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, u odnosu na 2,9 odsto u julu. To je bio peti uzastopni godišnji pad i najmanji od februara 2021. Od jula do avgusta cene su porasle samo 0,2%.

Isključujući promenljive troškove hrane i energije, takozvane osnovne cene su u avgustu porasle za 3,2% u odnosu na pre godinu dana, kao iu julu. Na mesečnoj osnovi, osnovne cene su porasle za 0,3%, što je blagi porast u odnosu na julski porast od 0,2%. Ekonomisti pažljivo prate osnovne cene, koje obično omogućavaju bolje čitanje budućih trendova inflacije.

„Današnji izveštaj će povećati poverenje u FED-u da je inflacija zaista na održivom putu ka 2%“, napisao je u belešci klijentima Carl Veinberg, glavni ekonomista u High Frekuenci Economics, ciljni nivo Fed-a.

Mesecima je slabljenje inflacije pružalo postepeno olakšanje američkim potrošačima, koji su bili pogođeni skokovima cena koji su izbili pre tri godine, posebno za hranu, gas, kiriju i druge potrepštine. Inflacija je dostigla vrhunac sredinom 2022. na 9,1%, što je najveća stopa u poslednje četiri decenije.

A plate Amerikanaca su stalno rasle u poslednje tri godine. Ukupni prihodi su čak i nadmašili inflaciju u otprilike poslednjih 18 meseci, pomažući većem broju domaćinstava da podnese povišene cene. U utorak je Biro za popis stanovništva izvestio da je srednji prihod domaćinstva prilagođen inflaciji porastao za 4% prošle godine na više od 80.000 dolara, što se u suštini podudara sa vrhuncem iz 2019.

Podaci o inflaciji od srede usledili su nakon predsedničke debate u utorak uveče u kojoj je bivši predsednik Donald Tramp napao potpredsednicu Kamalu Haris zbog skoka cena koji je počeo nekoliko meseci nakon što je Bajden-Harisova administracija preuzela dužnost, kada su se globalni lanci snabdevanja zaplenili i izazvali ozbiljne nestašice delova. i rada.

Tokom debate, Tramp je lažno okarakterisao obim porasta inflacije kada je tvrdio: „Imali su možda najveću inflaciju u istoriji naše zemlje“. Godine 1980. inflacija je dostigla 14,6% — mnogo više od vrhunca iz 2022. godine.

Ključni razlog prošlomesečnog pada ukupne inflacije bio je treći pad cena gasa u poslednja četiri meseca: prosečne cene gasa su pale za 0,6% od jula do avgusta i 10,6% u odnosu na pre godinu dana. A polovni automobili su pali za 1% prošlog meseca. Mereno u odnosu na godinu dana ranije, cene polovnih automobila su pale za 10,4%.

Cene namirnica su bile nepromenjene od jula do avgusta, produžavajući smanjenje troškova hrane iako su i dalje mnogo više nego pre tri godine. Tokom prošle godine, cene namirnica su porasle za samo 0,9%, slično tempu inflacije hrane pre pandemije.

Ipak, mnogi Amerikanci preduzimaju korake da pokušaju da povećaju svoje budžete. Kelsi Obri, koja živi u Nort Palm Biču na Floridi, a u utorak je kupovala u prodavnici Aldi na popustu, rekla je da obično posećuje do četiri ili pet prodavnica u potrazi za najnižim cenama namirnica.

„Skačemo od prodavnice do prodavnice, pokušavajući da uštedimo gde god možemo“, rekla je ona. „Naši računi su i dalje prilično visoki. I radimo puno da platimo račune.“

Porast bazne inflacije od jula do avgusta odrazio je ubrzanje troškova stanovanja i neke skokove u cenama avionskih karata i hotelskih soba, koji će se verovatno pokazati kao privremeni. Cene avio karata skočile su za 3,9% samo od jula do avgusta nakon što su pale u prethodnih pet meseci. Cene hotelskih soba porasle su za 1,8% prošlog meseca; pali su u dva od prethodna tri meseca.

Zvaničnici FED-a, koji pažljivo prate troškove stanovanja, očekuju da će se oni doslednije hladiti. Prema brokerskoj agenciji za nekretnine Redfin, srednja zakupnina za novi zakup porasla je samo 0,9% u avgustu u odnosu na godinu ranije, na 1.645 dolara mesečno. Ali vladina mera uključuje sve kirije, uključujući i one za ljude koji su godinama bili u svojim stanovima. Potrebno je vreme da se usporavanje novih zakupnina pojavi u vladinim podacima. Prošlog meseca su troškovi zakupa porasli za 5,2% u odnosu na pre godinu dana, prema vladinom indeksu potrošačkih cena.

Kreatori politike Fed-a su signalizirali da su sve sigurniji da se inflacija vraća na cilj od 2% i sada prebacuju svoj fokus na podršku tržištu rada, koje se stalno hladi. Kao rezultat toga, oni su spremni da počnu da smanjuju referentnu kamatnu stopu sledeće nedelje sa 23-godišnjeg maksimuma u ​​nadi da će podstaći rast i zapošljavanje.

Očekuje se skromno smanjenje za četvrtinu poena. Porast bazne inflacije čini malo verovatnim da će Fed sledeće nedelje razmotriti smanjenje svoje ključne stope za pola poena većih od uobičajenih, kao što su se nadali neki trgovci sa Volstrita. Kao rezultat toga, cene akcija su pale, a široki S&P 500 indeks je pao za oko 1,6% u trgovanju sredinom jutra.

Ipak, tokom vremena, serija smanjenja stope Fed-a trebalo bi da smanji troškove zaduživanja širom privrede, uključujući hipoteke, auto kredite i kreditne kartice.

Tokom predsedničke kampanje, Haris je predložio subvencije za kupce kuća i graditelje u nastojanju da olakša troškove stanovanja. Ona takođe podržava saveznu zabranu povećanja cena namirnica. Tramp je rekao da će povećati proizvodnju energije kako bi pokušao da smanji ukupnu inflaciju.

Brojni trendovi sugerišu da će inflacija nastaviti da usporava. Ti znaci uključuju pad cena nafte na otprilike 67 dolara po barelu u sredu rano, što je pad sa visokih od 80 dolara prošlog meseca.

Plate Amerikanaca takođe rastu sporije – u proseku oko 3,5% godišnje, i dalje solidnim tempom – što smanjuje inflatorne pritiske. Pre dve godine, rast plata je bio iznad 5%, nivo koji može da primora preduzeća da naglo podignu cene kako bi pokrili svoje veće troškove rada.

U govoru visokog profila prošlog meseca, predsednik Fed-a Džerom Pauel je primetio da inflacija dolazi pod kontrolu i sugerisao da je malo verovatno da će tržište rada biti izvor inflatornog pritiska.