Američki veterani izloženosti radijaciji na K2 bazi i dalje bez priznanja vlade, 23 godine nakon 9/11 napada

Američki veterani izloženosti radijaciji na K2 bazi i dalje bez priznanja vlade, 23 godine nakon 9/11 napada

Nakon napada 11. septembra 2001. godine, prve američke trupe raspoređene u bivšu sovjetsku bazu Karši-Kanabad (K2) u Uzbekistanu, suočile su se sa dugotrajnim posledicama izloženosti radijaciji, koje vlada SAD još uvek zvanično ne priznaje. Komičar i aktivista Džon Stjuart, poznat po borbi za prava prvih reagovalaca na 9/11, trenutno se zalaže za prava ovih veterana.

K2 je postao ključna operativna baza za specijalne misije protiv talibana, ali trupe su brzo otkrile kontaminirane materijale, uključujući radioaktivni uranijum. Iako su decenijama prijavljivali ozbiljna zdravstvena stanja poput raka, oštećenja bubrega i kostiju, veterani iz K2 nisu obuhvaćeni PACT zakonom iz 2022. godine, koji je usmeren na veterane izložene toksičnim materijalima.

Unatoč proceni Ministarstva odbrane iz 2001. godine, koja je potvrdila prisustvo radioaktivnog uranijuma, baza K2 nije prepoznata kao mesto izloženosti radijaciji, a zahtevi veterana za priznavanje i beneficije ostaju neispunjeni. Stjuart vrši pritisak na Bajdenovu administraciju da preduzme konkretne korake kako bi se veterani iz K2 konačno prepoznali i dobili potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Bela kuća i Pentagon su izjavili da ostaju posvećeni temeljnom pregledu slučaja K2 i osiguravanju dobrobiti veterana, ali zvanično priznanje i akcije su i dalje u zastoju. Mnoge trupe koje su bile raspoređene u K2 nastavile su da obolevaju i umiru, čekajući da se njihove tvrdnje priznaju.