Novo otkriće bi moglo pomoći u lečenju fatalne pneumonije i sepse otporne na lekove

Novo otkriće bi moglo pomoći u lečenju fatalne pneumonije i sepse otporne na lekove

Bakterijska pneumonija i sepsa su vodeći uzroci hospitalizacije i smrti. Istraživači sa Odseka za biologiju Državnog univerziteta u Kanzasu otkrili su da disfunkcija imunološkog odgovora tela na bakterijsku infekciju može biti deo problema.

Pankaj Baral, docent biologije, i Prabhu Raj Joshi, doktorant mikrobiologije, proučavaju kako preslušavanje nervnog i imunološkog sistema, ili bilateralna signalizacija, utiče na sposobnost organizma da se bori protiv upale pluća uzrokovane gram-negativnim bakterijama poznatim kao karbapenem-rezistentne Klebsiella pneumoniae, ili CRKP.

Istraživači su objavili svoju studiju „Senzorni neuroni nociceptora koji inerviraju pluća promovišu pneumonijsku sepsu tokom plućne infekcije Klebsiella pneumoniae otporne na karbapenem“, u Science Advances.

CRKP bakterije su najčešći uzrok bolničkih infekcija pluća i glavni su faktori koji doprinose fatalnoj sepsi izazvanoj pneumonijom, ili pneumonijskoj sepsi, među hospitalizovanim pacijentima. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju CRKP i druge gram-negativne bakterije hitnom prijetnjom javnom zdravlju i navode da je neophodan alternativni neantibiotski tretman za gram-negativnu pneumoniju i pneumonijsku sepsu.

Baralova i Džošijeva studija istraživala je ulogu neuroimune signalizacije kod bakterijske pneumonije, fokusirajući se na senzorne neurone nociceptora koji inerviraju pluća – neurone koji posreduju u bolu – tokom infekcije pluća sa CRKP.

Normalno, senzorni nervni sistem štiti telo tako što oseća i reaguje na štetne stimuluse. Međutim, studija je pokazala da je tokom infekcije pluća CRKP-om, senzorni nervni sistem štetan, a čini se da su senzorni neuroni koji inerviraju pluća, a koji su namenjeni za odbranu od upale pluća i sepse, krivac.

„Naša studija je pokazala da aktivacija nociceptora i senzacije bola, koji se obično smatraju kritičnim odbrambenim mehanizmima, zapravo povećavaju CRKP infekciju i smrtnost od pneumonije“, rekao je Džoši. „Dakle, mislimo da bi CRKP mogao da koristi aktivaciju neurona nociceptora da uspostavi infekciju i izazove tešku bolest kao što je sepsa.“

Ovo otkriće bi moglo pomoći naučnicima da razviju ne-antibiotski tretman sepse koji cilja nociceptorske neurone ili blokira njihove signalne puteve receptora.

U stvari, tim sarađuje sa istraživačima na Univerzitetu u Kanzasu kako bi izvršili visokopropusni skrining malih molekula kako bi se identifikovali najmoćniji hemijski inhibitori signalizacije nociceptora za upotrebu kao terapeutski tretman za Gram-negativnu pneumoniju i sepsu.