Istočni Timor gleda na papinu posetu kao na nagradu nakon 20 godina krhke stabilnosti

Istočni Timor gleda na papinu posetu kao na nagradu nakon 20 godina krhke stabilnosti

Istočni Timor se priprema za dolazak pape Franje na njegovo prvo putovanje u ovu duboko katoličku zemlju, dok obeležava 25. godišnjicu referenduma o nezavisnosti od Indonezije. Dolazak pape Franje u zemlju sa 1,3 miliona stanovnika, poznatu i kao Istočni Timor, prati veliko oduševljenje stanovništva. Transparenti i bilbordi u primorskoj prestonici Diliju krase ulice dočekujući papu.

Predsednik Istočnog Timora, Hoze Ramos-Horta, ističe da je poseta pape Franje velika prilika za promociju zemlje i stavljanje na turističku mapu. Timorci, koji se većinom izjašnjavaju kao katolici, pokazuju duboku veru i napredak ka miru, što je prepoznato i od strane Svetske banke koja je pohvalila zemlju kao mirnu i demokratsku naciju.

Put ka nezavisnosti bio je težak, obeležen indonežanskom invazijom nakon prvog proglašenja nezavisnosti od Portugalije. Nakon traumatičnog perioda, međunarodne snage su intervenisale kako bi obnovile bezbednost i omogućile Istočnom Timoru da postane nezavisna država 2002. godine.

Istočni Timor se sada suočava sa izazovima u ekonomiji, gde zavisi od prihoda od nafte i gasa, ali se ti prihodi smanjuju kako se rezerve iscrpljuju. Visok procenat siromaštva, nezaposlenost i ograničene mogućnosti zapošljavanja predstavljaju dodatne izazove za zemlju.

Pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji i zahtev za punopravno članstvo u Asocijaciji nacija jugoistočne Azije predstavljaju korake ka integraciji u regionalne i globalne ekonomske tokove. Očekuje se da će Istočni Timor postati punopravni član ASEAN-a 2025. godine, što bi moglo doneti nove prilike za ekonomski razvoj zemlje.

Iako postoje optimizam i planovi za budućnost Istočnog Timora, ekonomski analitičari ističu da implementacija strategija napreduje sporije nego što je očekivano. Izazovi u infrastrukturi i organizaciji sastanaka na visokom nivou predstavljaju prepreke ka potpunom ostvarenju ciljeva.