Jemenski pobunjenici Huti tvrde da su oborili još jedan američki dron MK-9

Jemenski pobunjenici Huti tvrde da su oborili još jedan američki dron MK-9

Jemenski pobunjenici Huti izjavili su rano u nedelju da su oborili još jedan dron američke proizvodnje MK-9 koji je leteo iznad zemlje, označavajući potencijalno najnovije obaranje višemilionske letelice za nadzor. SAD su odgovorile vazdušnim napadima na teritoriju koju kontrolišu Huti, rekli su pobunjenici.

Američka vojska nije odmah odgovorila na zahtev za komentar povodom tvrdnji Huti. Pobunjenici nisu ponudili slike ili video zapise koji bi potvrdili tvrdnju kao što su to činili u prošlosti, iako se takav materijal može pojaviti u propagandnim snimcima nekoliko dana kasnije.

Međutim, Huti su više puta obarali dronove General Atomics MK-9 Reaper u godinama otkako su zauzeli glavni grad Jemena, Sanu, 2014. Ti napadi su eksponencijalno porasli od početka rata između Izraela i Hamasa, a Huti su pokrenuli svoju kampanju usmerenu na transport. u koridoru Crvenog mora.

Portparol vojske Huti Brig. General Jahja Sari je to izjavio u prethodno snimljenoj video poruci. On je rekao da su Huti oborili dron iznad jemenske provincije Marib, dugo sporne oblasti u kojoj se nalaze ključna naftna i gasna polja koja drže saveznici koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv pobunjenika od 2015.

Saree nije ponudio detalje o tome kako su pobunjenici oborili avion. Međutim, Iran je godinama naoružavao pobunjenike raketom zemlja-vazduh poznatom kao 358. Iran poriče da je naoružao pobunjenike, iako je oružje proizvedeno u Teheranu pronađeno na bojnom polju iu pomorskim pošiljkama koje su išle u Jemen uprkos embargu Ujedinjenih nacija na oružje.

Huti „nastavljaju da obavljaju svoje džihadističke dužnosti u pobedi za potlačeni palestinski narod i u odbrani dragog Jemena“, rekao je Sari.

Žetelice, koje koštaju oko 30 miliona dolara po komadu, mogu da lete na visinama do 50.000 stopa (15.240 metara) i imaju izdržljivost do 24 sata pre nego što slete. Letelice su godinama letele i američka vojska i CIA iznad Jemena.

Nakon ove tvrdnje, Hutijev satelitski informativni kanal al-Masirah izvestio je o višestrukim vazdušnim napadima pod vodstvom SAD u blizini grada Ibb. Američka vojska nije odmah priznala napade, ali Amerikanci od januara intenzivno gađaju ciljeve Huta.

Huti su raketama i bespilotnim letelicama gađali više od 80 trgovačkih brodova od početka rata u Gazi u oktobru. Zaplenili su jedno plovilo i potopili dva u kampanji u kojoj su poginula i četiri mornara. Druge rakete i bespilotne letelice presrela je koalicija predvođena SAD u Crvenom moru ili nisu uspeli da dostignu svoje ciljeve, među kojima su i zapadna vojna plovila.

Pobunjenici tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom, SAD ili Velikom Britanijom kako bi nametnuli prekid izraelske kampanje protiv Hamasa u Gazi. Međutim, mnogi od napadnutih brodova imaju malu ili nikakvu vezu sa sukobom, uključujući i neke koji idu za Iran.

Ti napadi uključuju baraž koji je pogodio naftni tanker Sounion pod grčkom zastavom u Crvenom moru. Spasioci su prošle nedelje odustali od početnih napora da odvuku zapaljeni naftni tanker, ostavljajući Sunion nasukan i milion barela nafte u opasnosti od izlivanja.